ABD'nin vurduğu tanımlanamayan cisimlerle ilgili bir teori var

Bu ay başında Çin balonunun vurulmasının ardından son 3 günde üst üste 3 'tanımlanamayan cismin de ABD uçakları tarafından vurulması gizemini koruyor. Bu konuda bir teori var: Cisimler değil, tespit edebilme teknolojisi yeni olabilir...

ABD'nin vurduğu tanımlanamayan cisimlerle ilgili bir teori var

ABD savaş uçakları, bu ay başında bir Çin balonunu düşürmesinin ardından son 3 günde bu kez Alaska, Kanada ve Huron Gölü üzerinde tanımlanamayan 3 ayrı yüksek irtifa nesnesini vurdu.

Pentagon, son olayla ilgili ABD askeri savaş uçaklarının Huron Gölü üzerinde sekizgen bir nesneyi düşürdüğünü söyledi.

Şu anda ABD basınına göre tanımlanamayan cisimlerin Çin'in gözetleme balonuyla herhangi bir bağlantısı olup olmadığına dair bir gösterge yok.

Bu cihazlar bir dizi şirket, ülke ve araştırma kuruluşu tarafından da kullanılıyor olabilir.

CNN'in haberine göre İç Savunma ve Yarımküre İşlerinden Sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı Melissa Dalton, "Çin'den gelen casus balonu, ne olduğunu tam olarak bildiğimiz için elbette farklıydı. Bu en yeni nesneler kinetik bir askeri tehdit oluşturmuyor, ancak hassas bölgelere yakın olmaları ve uçtukları irtifa sivil havacılık için bir tehlike oluşturabileceği için endişeye yol açtı" diyor.

ÇİN BİLGİSİ OLMADIĞINI SÖYLEDİ

BBC'nin haberine göre Çin dışişleri bakanlığı, ABD tarafından düşürülen son üç uçan cisim hakkında bilgisi olmadığını söyledi.

VURULANLARIN HEPSİ BALON MU?

CNN'e göre ABD'li bir yetkili, Biden yönetiminin cisimlerin görüntülendiği koşullar ve Alaska ve Kanada üzerinde vurulan tanımlanamayan cisimlere ilişkin pilot açıklamaları nedeniyle ihtiyatlı davranıldığını söyledi.

Bu konuda CNN "Ancak en az iki üst düzey yetkili balonlardan söz etti" diyor.

  • Senatör Chuck Schumer, ABC News'e, Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan tarafından bilgi verildiğini ve Kanada üzerinde düşürülen cismin, cuma günü Alaska üzerinde düşürülen cisim gibi muhtemelen başka bir balon olduğunu söylediğini belirtti.

  • Kanada'nın genelkurmay başkanı Orgeneral Wayne Eyre ise cismi indirmek için çalışan ekibe verilen talimatları açıklarken bir "balon"dan da bahsetti.

'ONLARA CİSİM DİYORUZ'

  • BBC'nin haberine göre ise ABD Kuzey Komutanı General Glen VanHerck, cisimlerde herhangi bir tehdit belirtisi olmadığını söyledi ve "onları balon olarak kategorize etmeyeceğim. Onlara cisim dememizin bir nedeni var. Gördüğümüz şey, çok çok düşük bir radar kesiti oluşturan çok çok küçük nesneler" dedi.

UZAYLI OLABİLİR Mİ DİYE DE SORULDU

  • Cisimlerin ne olabileceğine dair spekülasyonlar son günlerde yoğunlaştı. Gen VanHerck, nesnelerin uzaylı olmasının mümkün olup olmadığı sorulduğunda, "İstihbarat topluluğunun ve karşı istihbarat topluluğunun bunu anlamasını bekleyelim" dedi ve devam etti: "Bu noktada hiçbir ihtimali dışlayamayız."

  • Pentagon basın sekreteri yardımcısı Sabrina Singh, pazar günü açıklamasında “Cuma ve Cumartesi günleri düşürülen bu cisimler ÇHC balonuna pek benzemiyordu. Enkazları kurtarabildiğimizde daha fazla bilgiye sahip olacağız" dedi.

BİR TEORİ: CİSİMLER DEĞİL TESPİT ETME TEKNOLOJİSİ YENİ

CNN'e göre bu konuda bir teori var. CNN, "Konuyu bilen altı kişinin CNN'e verdiği demeçte, ABD istihbarat topluluğunun Çin'in gözetleme balonları filosunu takip etme yönteminin yalnızca geçen yıl keşfedildiğini söyledi" diyor.

Kaynaklara göre veriler ABD'nin ilk kez balonları dünya çapında neredeyse gerçek zamanlı olarak izlemek için kullandıkları bir teknik yöntem geliştirmesine izin verdi.

Yani yeni olan cisimler değil, ABD'nin onları takip etme becerisi olabilir.

Hatta Kuzey Amerika Havacılık ve Uzay Savunma komutası yakın zamanda filtrelerini belirli bir irtifanın üzerinde çalışan yavaş hareket eden hedefleri daha iyi tespit edecek şekilde yeniden ayarlamış.

Öte yandan bazı ABD'li yetkililer ABD'nin keşfettiği casus balonun dünya çapında gözetleme operasyonları yürüten büyük bir filonun parçası olduğuna inandıklarını söylemişti.

ABD'DE YANIT ARANAN 4 SORU

ABD’nin vurduğu tanımlanamayan cisimler cevapsız kalan pek çok sorunun da ortaya çıkmasına neden oldu. İşte, CNN'e göre vurulan 3 tanımlanamayan uçan cismin akıllara getirdiği en kritik sorular...

1. Çin’in casusluk programının bir parçası mı?

Son olaylar, Çin balonunun düşürülmesi ve diğer balonların ABD toprakları üzerinde rapor edilen diğer geçişlerinden sonra yönetim tarafından açıklanan Pekin casusluk programıyla herhangi bir şekilde bağlantılı mı? Çin'in ABD hava sahasını art arda ihlal ettiğine dair herhangi bir belirti, ABD-Çin ilişkilerinde, 21. yüzyılın Soğuk Savaşı'nın başlangıcı olacaktır.

2. Şirket veya özel kuruluşlarla ilgili olabilir mi?

Vurulan cisimler Çin ile ilgili değillerse, söz konusu düşman bir güç veya grup, şirket veya özel kuruluşla bağlantılı olabilir mi? Hatta yaşananlar birbirleriyle bağlantılılar mı yoksa sadece farkındalığın ve gerilimin arttığı bir dönemde tesadüflerin sonucu mu?

3. Tanımlayamayan cisimlerin sayısı arttı mı?

Vurulan tanımlanamayan cisimler, bu tip cisimlerin görülmesinde ani bir artış yaşandığını mı gösteriyor? Yoksa bu tür cisimler geçmişte de tespit edilmiş ama vurulmamış mıydı? Sivil uçaklara yönelik halihazırda artan tehdit göz önüne alındığında - örneğin daha alçaktan uçan insansız hava araçları - bu, havacılık endüstrisini ilgilendirmesi gereken yeni bir sorun mu?

4. Olayların siyasi etkisi nedir?

Son olarak, bu olaylar dizisinin siyasi etkisi nedir? ABD başkanı Biden, bu ayın başlarında Çin balonunu düşürmek için çok uzun süre beklediği için sivillerin yaralanması veya yerdeki binaların hasar görme olasılığını öne süren Cumhuriyetçiler tarafından eleştirildi. O da takip eden bir konuşmasında ABD egemenliğini savunacağına dair Çin'i uyardı. O zamandan beri yardımcıları, müteakip olaylara tepkisini kararlı bir başkomutanınki olarak şekillendiriyor. Bu, Amerikalıların onun anavatanı savunmak için her şeyi yapmadığını düşünmesini engellemeyi mi amaçlıyor?