ADSL’e geçiş rehberi

ADSL, şu an ülkemizdeki fiyat/performans oranı en iyi internet bağlantı şekli. Bu avantajı korumak için ise en iyi modemin seçilmesi de şart. CHIP, bu konuda size yardımcı oluyor.

ADSL’e geçiş rehberi

3 $ daha ucuz bir modem olan D-link DSL 500G ise Zoom’a göre 1Mb daha fazla Upstream hızı sunuyor. Ancak bu,Tür kiye şartlarında kullanılamayacak bir özellik olduğu için bir artı sayılmayabilir. Zoom ile aynı fiyata ve neredeyse aynı özelliklere sahip Megaspeed Paradigm CA-81R ADSL modem ise diğer markaları bulamazsanız değerlendirebileceğiniz seçenekler arasında yer alıyor. İlk kurulan ADSL portlarının ve yeni ihale ile açılacak olan diğer 200.000 portun Alcatel santraller üzerinde yer aldığı düşünüldüğünde Alcatel bir modem seçmenin en iyi uyumu sağlama konusunda doğru bir adım olacağı da kesin. Ancak piyasadaki en temel Alcatel ürünü olan Alcatel Speedtouch 330 ADSL modeme ödenecek 99 $ biraz yüksek olabilir. Firewall da dahil olmak üzere tüm özellikleri içeren model olan Alcatel ST510 ise 130$’ın üzerinde satılıyor. Ayrıca oldukça profesyonel olan bu modelin, kur ulum açısından çok da ev kullanıcılarına göre olmadığını söylemekte de fayda var.

Sonuç: Biraz önce de dediğimiz gibi aynı kategoride yer alan çoğu markanın fiyatı kadar özellikleri de birbirine oldukça yakın. Bu durumda önce ev kullanıcısı mı yoksa power kullanıcı mı olduğunuza karar vermeniz gerekiyor. Eğer ev kullanıcısıysanız Corecess 3112 fiyat/ performans açısından size en uygun seçenek olacaktır. Power kullanıcılar ise Zoom X4 5551 ve D-link DSL 500G arasında bir tercih yapabilirler. Fiyatı 3 $ daha pahalı olmasına rağmen bu kategoride de Zoom satın alınacak bir modem olmayı hak ediyor.

Son olarak seçeceğiniz marka ve model ne olursa olsun donanım özelliklerinden ayrı olarak satış sonrası sürücü desteğini yeni işletim sistemleri için de sunacak kalıcı ve güvenilir bir marka tercih etmeye özen gösterin. Elle bağlantı gerektirmeden,bilg isayarın açılmasıyla otomatik bağlanan ve web tabanlı ayarlar sunan modemlerin de kullanımı çok fazla kolaylaştıracağını unutmayın. Diğer taraftan seçeceğiniz modemde mutlaka ama mutlaka bir USB bağlantısı olsun.Bu,kur ulumu ve kullanımı çok kolaylaştıracaktır.

USB MODEM AYARLARI

USB harici modemlerde işlem daha kolay

Sorunsuz bir kurulumun ardından bilgisayarı nız açıldığında modem üzerindeki üç ışıktan ikisinin yanması gerekir. Üçüncü ışık ise veri transferi yapıldığı sı- rada yanacaktır. Üzerinde splitter barındı ran modemlerin arkasında iki adet giriş bulunur. Bunlardan birini Telekom’dan gelen hatta, diğerini de telefonunuza bağlamanız gerekir. Bu şekilde, internet bağlantınız varken bile telefon görüşmesi yapabilirsiniz.

Şimdi gerekli teknik ayarların yapılması için bir tarayıcı penceresi açın ve adres satırına http://10.0.0.2 yazın. Böylece modem üzerinde yer alan web tabanlı ayarlara ulaşabilirsiniz. Sayfaya girmek için sorulan güvenlik şifresini modemle birlikte gelen kitapçıkta bulabilirsiniz. fiimdi Türk Telekom tarafından size verilen IP numarası, kullanıcı adı ve şifreyi gerekli alanlara girin. Eğer yeni ADSL almış kullanıcılardansanız “Encapsulation”ı PPPoE LLC olarak seçmeniz ya da değiştirmeniz gerekebilir. Aksi halde PPPoA VC-MUX’ı kullanmaya devam edebilirsiniz.

Modemin kitapçığında anlatıldığı üzere EPROM’lama işlemini yapın. Modeminiz baştan başlatılacaktır. Bağlantı nın kurulduğunu üçüncü ışığın yanıp sönmesi ile anlayabilirsiniz. Sadece bir kere yapmanız gereken bu işlemin ardı ndan, artık başka bir ayar yapmadan doğruca hızlı internetten faydalanmaya başlayabilirsiniz. Bundan sonra bilgisayarı nızı her açtığınızda bağlantı otomatik olarak gerçekleştirilecek ve internet kullanıma hazır hale gelecektir. Seçeceğiniz modeme göre donanım kurulum işlemleri ve yazılım ayarları farklılıklar gösterebilir. Ancak tercihinizi USB bir modemden yana kullandığınızda üç aşa- ğı beş yukarı tüm işlemleri aynı kolaylıkta tamamlama imkanınız olacaktır. Eğer web tabanlı ayar desteği sunmuyorsa bu işlemleri donanımla birlikte gelen yardımcı yazılımlar aracılığıyla gerçekleştirmeniz gerekebilir.

DİKKAT!

Bağlantı sonrası olası problemler

256/64Kb bağlantı almanıza rağmen hızınız 128/32Kb görünüyor: Türk Telekom, bazı santrallerde hangi hız tercihi yapılmış olursa olsun kullanıcılara ilk etapta 128Kb hız veriyor ve bu ancak belirli bir süre sonra düzeltiliyor. Bu konuda modem ayarlarınızdan hızınızı kontrol ettikten sonra, aynı sorun sizde de varsa bir an önce düzeltilmesi için 124 data arıza hattı- na başvurabilirsiniz. Bu, işlemleri biraz daha hızlandıracaktır.

Eski ve yeni aboneler için PPPo ayarları: Yeni açılan portlardan yararlanarak ADSL bağlantısına sahip olduysanı z eski ADSL kullanıcılarından farklı olarak modem ayarlarınızda “Encapsulation”ı PPPoE LLC olarak ayarlamanız gerekecektir. Eski kullanı cılar ise PPPoA VC-MUX ayarını kullanmaya devam edebilir. Eğer sık sık hat düşmesi yaşıyorsanız santraliniz yenilenmiş olabilir. Bu durumda VCMUX’tan LLC’ye geçip denemenizde fayda olabilir. Bu soruna yol açabilecek bir diğer problem de hat gürültüsüdür. Bunu düzeltmek içinse telefon hatlarınızı kontrol ettirmeniz gerekecektir.

Modemin "sync" ışığı yanmıyor: Bu durumda hatta sorun olabilir. Bunun nedeni yanlış modem bağlantısı, hat arızası, modemin ya da Türk Telekom’daki modem kartının bozuk olması olabilir. Eğer harici splitter kullanı yorsanız öncelikle bu bağlantıdan emin olun. Splitter’daki doğru uçları kullanıp kullanmadığınızı kontrol edin. Line ucu Türk Telekom’dan gelen hattınıza, ADSL ucu da modeminize bağlı olmalıdır. Gerekirse splitter’ı aradan çıkararak tekrar kontrol edin. Modeminizin doğrudan hatta bağ- landığında da çalışması gerekir. Eğer bu şekilde bağlandığında çalışıyorsa ya splitter bağlantısını yanlış yapıyorsunuzdur ya da splitter’ınız bozuktur.

Tüm denemelere rağmen sorun giderilemiyor: Eğer donanımınızda sorun olmadığına eminseniz bu durumda Türk Telekom tarafındaki portunuzun arızalı olma ihtimali olabilir. Bunun kontrolü ve diğer her türlü bağ- lantı probleminiz için de 124 data arıza hattını arayabilirsiniz.

Mahmut Karslıoğlu
[email protected]

Seçim kriterlerinizi bu yönde yoğunlaştırabilirsiniz. Çünkü en çok özellik içeren modem yerine en ucuz modemi tercih etmenin size ekonomi bakımından çok fazla bir getirisi olmayacağı kesin. İsterseniz aradaki küçük fiyat farkını ödeyip belki de hiç kullanmayacak olsanız da yönlendirici ve güvenlik duvarı destekli bir model seçebilirsiniz ya da aradaki küçük farktan tasarruf etmeyi de düşünebilirsiniz. Fiyat konusunda tercih tamamen size kalmış. Bu markalar arasından birini seçerken bütçenize uygunluğunun yanı sıra,ner ede kullanacağınız da çok önemli bir kriterdir.

Ev kullanıcıları için: Eğer bağlantıyı sadece evde kullanacaksanız ve tek istediğiniz yüksek hızda dosya indirip hızlı sörf yapmak ise kurulumu kolay,üz erinde yönlendirici ve güvenlik duvarı gibi özellikler bulundurmayan,ek onomik bir ADSL modem tercih edebilirsiniz. Bu noktada 67$’lık fiyatı ile Aztech DSL 206u USB modem iyi bir seçim olabilir. ADI Eagle II yonga setine sahip olan modem,ANSI T1.4B Issue 2 ve ITU-T G.992.1 (G.dmt) ADSL standardı ile uyumlu,8Mb/800Kb hızlarını destekliyor ve dahili bir splitter’a da sahip. Elektriği USB’den aldığı için bir adaptöre de ihtiyaç duymuyor.

Yine ekonomik bir tercih olmasına rağmen biraz daha fazla özellik sunan Corecess 3112 ADSL modemi ise 79$’a edinmek mümkün. 8Mb/1Mb hızlarını destekleyen bu modem ANSI T1.413 issue2 ve ITU-T G.992.1 (G.dmt)’e ek olarak ITU-T G.992.2 (G.lite) standardını da destekliyor. Web tabanlı olarak yapılandırılabilen Corecess,ek olarak Bridge/Router ve NAT özelliğine de sahip ve DHCP sunucu olarak da kullanılabiliyor. Küçük boyutları ile de dikkat çeken modemin tek eksiği üzerinde bir güvenlik duvarı bulunmaması. Bağlantı şekli olarak ise sadece USB destekliyor.

Power kullanıcılar için: Edindikleri ADSL bağlantısını evlerinde ya da küçük ölçekli iş yerlerinde iki ya da daha fazla bilgisayara dağıtmak isteyen kullanıcılar da ev kullanıcıları için önerdiğimiz ikinci modem olan Corecess’ten yararlanabilirler. Ancak sadece USB bağlantı şekline sahip olduğu için internet paylaşımı sırasında,bu modemin bağlı bulunduğu bilgisayarın kullanılmasa da sürekli açık olması gerekecektir. Eğer bilgisayardan bağımsız bir bağlantı şekli isteniyorsa bu durumda üzerinde ethernet çıkışı da olan bir modem tercih sebebi olabilir. Bu şekilde ADSL modem üzerindeki router özelliğinden faydalanarak modemi bir HUB’a bağlayıp bağlantıyı diğer bilgisayarlar arasında paylaştırabilirsiniz. Bu tip modemlerin güç kaynağının da ayrı olması gerekir.

Tüm bu özellikler istendiğinde fiyat olarak üst sınıra dayanılacağını da unutmayın. Örneğin Zoom ADSL X4 5551 USB modem,şu anda bir ADSL modemden aranabilecek özelliklerin neredeyse tümünü kullanıcıya 99$ gibi bir fiyat karşılığında sunabiliyor. Biraz önce bahsettiğimiz tüm standart özelliklere ek olarak modem üzerinde bir güvenlik duvarı da yer alıyor. Bu şekilde güvenliğiniz de sağlanmış oluyor.Ayrıca USB’ye ek olarak ethernet bağlantısı da sunan modem sayesinde,bir HUB kullanmasanız da iki bilgisayara kadar istenen bağlantı paylaşımını elde edebiliyorsunuz.

Diğer taraftan,üç kat daha hızlı ve kesintisiz bağlantı için talep edilen ücretin yalnızca 49 milyon TL olduğu düşünüldüğünde, k esintisiz bağlantının da ekonomik ve herkese uygun olabileceği ortaya çıkıyor. Üstelik bu bağlantı için gereken ADSL modemlerin fiyatları da hiç de tahmin edildiği kadar yüksek değil. Yeter ki tercihinizi doğru yapın. İhtiyaçlarınıza uygun en ekonomik modemin hangisi olduğu ve ülkemizde satılan ADSL modemlerle ilgili bilgileri ise yazının devamında bulabilirsiniz.

Hazırlıksız satıcılar şimdilik ADSL modem talebini karşılayamıyor

Türk Telekom’a başvurduysanız ADSL hizmetinden yararlanabilmek için donanım temininden başka yapmanız gereken fazla bir şey yok.Ancak içinde bulunduğumuz günlerde bu işlem de biraz zorlaşmış durumda. Çünkü Türk Telekom’un, y eni portları hizmete açtıktan sonra kullanıcılara tahmin edilenden daha hızlı bir şekilde sunmasıyla hazırlıksız yakalanan satıcılar,şu an müşterilerin taleplerini karşılayacak durumda değiller. Bu durum belki de yılbaşına kadar düzelmiş olur ve yeni markalar da rekabete katılır. Ancak şu an için durum çok da iç açıcı değil. Dolayısıyla hattınız açılmış olsa bile var olan az sayıda modem markası arasından herhangi birini gözünüz kapalı,kar aborsa,yüksek bir fiyata almak yerine,ist ediğiniz modemler stoklara gelip yaygınlaşana kadar beklemenizi öneririz. Bu şekilde ekonomik bağlantınızı kullanmaya da ekonomik bir şekilde başlamış olursunuz. Eğer aceleniz varsa ve markası ne olursa olsun bir ADSL modem alacağım diyorsanız da bir diğer önerimiz 100$’dan fazlasını vermemeniz olacaktır. Çünkü şu an için ev ve küçük orta ölçekli işletmeler için uygun modemlerin fiyatları ortalama 70 $ ile 100 $ arasında değişiyor. Şimdi kullanım ihtiyaçlarına göre Türkiye pazarındaki 100$ altı ADSL modemlere kısaca bir göz atalım.

Türk Telekom’un uzun bir süre yeni port açmaması nedeniyle ADSL kullanımı eski kullanıcılarla sınırlı kalmıştı. Dolayısıyla da ADSL modemler satıcıların stoklarında çok fazla yer bulamamıştı. Şimdilerde ise onbinlerce yeni ADSL kullanıcısı var. Ancak tercih edilebilecek marka sayısı halen birkaç marka ile sınırlı. Onları da zaten stoklarda bulmak pek de kolay olmuyor. Bu konuda en fazla ADSL modem markasını bir arada barındıran www.hepsiburada. com başvurulacak ilk adres olabilir. En ekonomik fiyatları bulabileceğiniz bu online mağazada “Bilgisayar” bölümü altında “ADSL” sözcüğünü arattığınızda, satılan tüm markalara ulaşabilirsiniz. Peki tercihinizi hangisinden yana kullanacaksınız?

ADSL modem seçerken bunlara dikkat edin

Türkiye’de yurtdışı ile kıyaslandığında çok fazla marka ADSL modem bulunmasa da Apache,A ztech,A rescom, Corecess, M egaspeed,N etmaster,Z oom ve Zyxel gibi kendini ispatlamış tüm markalar yer alıyor. 200.000 yeni portun da yolda olduğunu göz önüne aldığımızda bu listeye yenilerinin de ekleneceğine eminiz. Türkiye’de satılan modemlerin büyük bir çoğunluğunun fiyatı 65 ile 100 dolar arasında değişiyor. Zaten desteklediği hız ve bağlantı protokolleri gibi birçok özelliği aynı olan bu markaları sadece üzerinde dahili hat filtresi,splitter( dağıtıcı), firewall (güvenlik duvarı), router (yönlendirici) ve DHCP sunucu olması gibi özellikler ayırıyor.

Metin tabanlı ilk internet tarayıcısı Lynx’ten bu yana teknoloji çok fazla gelişti. Bu hızlı değişim; müzikler, resimler, oyunlar ve videolarla süslenmiş etkileşimli ve eğlenceli web sayfalarını da beraberinde getirdi. Sonuç olarak artık web sörfçüleri internet tarayıcısında metinden çok, canlı ve renkli içerik görmek istiyor. Üstelik de olabildiğince hızlı bir biçimde. Yakın zamana kadar 56K dial-up bu türden içerikler için yeterli oluyordu. Olmasa bile, fiyat/performans oranları ile sahip olunabilecek en makul bağlantı şekliydi. Ancak artık satın alınabilecek çok daha uygun fiyatlı bağlantılar var ve hala dial-up modem kullanmakta ısrar etmenin çok fazla bir anlamı da yok. Şu an ülkemizde Türk Telekom’un gerçekleştirdiği kampanyalar ve indirimlerden sonra,son günlerce adını sıkça duymaya bağladığınız ADSL,en uygun fiyatlı bağlantı şekli haline gelmiş durumda. Böylece, en düşük ADSL hızı olan 128/32Kb’lik bağlantı için ayda sadece 49 milyon TL ödeyerek saniyede 16KB download ve 4KB upload hızlarına kavuşabiliyorsunuz. Üstelik de başka hiçbir ek ücret ödemeden ve 24 saat sınırsız olarak bu hizmetten yararlanabiliyorsunuz. Karşılaştırma yapabilmeniz için en iyi 56K modem ile telefon üzerinden ortalama 5KB download yapabileceğinizi de hatırlatalım.

Kesintisiz bağlantı sadece bilgisayar kurtlarına özel değil

Çoğu kullanıcı, kesintisiz internet bağlantısının sadece bilgisayar ve internet kurtları için olduğunu sanır. Ancak internetin yaşamımızın hemen her alanında var olduğunu düşündüğünüzde,basit bir hesapla bunun böyle olmadığını da görebilirsiniz. Örneğin,günde sadece bir saat internet kullanan bir kullanıcıyı düşünün. Bu, ortalamanın çok altında bir kullanım süresidir ve toplamda ayda sadece 30 saat eder. Çok az internet kullanan bir kullanıcı bile rahatlıkla bu toplam saati geçebilir. Eğer dial-up 56K modem kullanılıyorsa bunun için 0822’li telefon hatlarına ortalama 35 milyon TL, kaliteli bir servis sağlayıcıya da 20 milyon TL ödemek gerekecektir. Bu şekilde küçük bir hesapla,çok az internet kullanan birinin bile internet için ayda cebinden 55 milyon TL çıkacağı görülüyor.

Okuyucu Yorumları