Alpha Go'nun Yeni Hedefi: Starcraft 2

Google'ın yapay zekası Alpha Go, Go oyununda gösterdiği büyük başarıdan sonra, bu kez gözünü çok daha ciddi bir oyuna dikti...

Alpha Go'nun yeni hedefi çok daha ciddi!

Artık Google'ın parçası olan Britanyalı yapay zeka firması DeepMind, Mart ayında AlphaGo AI'nin Dünya Go şampiyonu Lee Se-dol'u yenmesi ile herkesi etkilemeyi ve bilgisayar biliminde en fazla istenen başarılardan birini yakalamayı başarmıştı. Tarihi Çin oyunu Go, bilgisayarların öğrenmesi için en zor "mükemmel bilgi" oyunu olarak düşünülmekteydi ancak AlphaGo, bu oyunu öğrenmeyi ve bu oyunda ustalaşmayı bildi.

Şimdi ise DeepMind, çok daha zorlu bir oyuna yönelmiş durumda: StarCraft II. Blizzard Entertainment'ın gerçek zamanlı strateji oyunu, Dünya'nın profesyonel seviyede en fazla rekabete sahip oyunlarından biri ve firma, DeepMind ile beraber çalışarak oyunu bir AI araştırma ortamı olarak yayınlamaya hazırlanmakta.

Bir zamanlar İspanya'nın en iyi StarCraft oyuncusu olan DeepMind araştırma bilim adamı Oriol Vinyals, StarCraft'ın bir AI'nin gerçek dünyaya adım atması için kullanışlı bir köprü olduğunu söylemekte. Vinyals'ın söylediğine göre ortam içerisinde ilerleyerek StarCraft'ı iyi oynamak için gereken yetenekler, gerçek dünya görevlerine de aktarılabilmekte. Ayrıca güçlü StarCraft AI'leri yaratmanın tabii ki oyunun kendisi için de büyük bir anlamı bulunmakta. Örneğin, özelleşmiş sanal koçlar sayesinde Dünya genelinde oyuncuların seviyelerinin yükseltilebilmesi mümkün.

Alpha Go'nun Yeni Hedefi: Starcraft 2

StarCraft; kaynak yönetimi, gözetleme ve savaş taktiklerini içeren karmaşık bir strateji oyunu. Go'nun aksine oyuncular bütün oyun alanını bir anda görememekte ve bu yüzden de hamlelerini planlamak için çok daha az bilgiye sahipler. Bu oyun, uzun süreli planlamanın yanı sıra, bir hafıza ve adaptasyon sınavı da olmakta. DeepMind kurucusu Demis Hassabis'in de belirttiği üzere Go tahtasının tamamının görülebilmesi, oyunu bilgisayarlar için biraz daha kolay yapıyor.

Blizzard'dan Chris Sigaty'nin söylediğine göre StarCraft II'nin şu anda sahip olduğu AI, DeepMind'dan tamamen farklı çalışmakta. Bu AI, farklı zorluk seviyeleri sunmak için özenle yaratılmış ve ayarlanmış durumda. Ayrıca bu AI bir miktar "hile" de yapmakta çünkü bir insan oyuncunun sahip olamayacağı bazı bilgilere sahip, örneğin tüm ünitelere aynı anda komut verebiliyor ve bunların arasında "ekran dışında" olanlar da yer alıyor. Blizzard için asıl zorluk, bir insan ile aynı sınırlamalara sahip iken bir insandan daha güçlü olan bir StarCraft AI oyuncusu yaratmakta yatıyor.

Oyun, DeepMind için de özel bir zorluk sunmakta. Her ne kadar firma daha önce AI'lerine basit Atari oyunları oynamayı öğretmiş olsa da, Vinyals modern, grafik olarak daha gergin bir örnek ile çalışmak için sabırsızlandığını söylemekte. Vinyals'ın söylediğine göre "StarCraft II'nin sunduğu problemler sayesinde AI araştırmasını ileri taşımak için çok heyecan verici fırsatlar" bulunmakta.

Bu hedef için Blizzard ve DeepMind, önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde tüm AI araştırmacılarının destek olabileceği bir ortam yayınlamayı planlıyor. Yeni bir arayüz, StarCraft II'yi makine öğrenimi sistemlerine daha kolay bilgi taşıyabilen görseller ile değiştirecek ve bir API, oyun verilerini okuyan daha önceki bot'lar için benzer bir işlem sunacak. Ayrıca Blizzard, StarCraft II oyun kayıtlarını sunarak, AI'lere oyunu öğrenebilecekleri bir veri tabanı sunacak. Buradaki hedef, botların da aynı insanlar gibi sadece görsel bilgiler ile oyunu oynamayı öğrenmeleri.

Tabi ki hem Blizzard hem de DeepMind, bir yapay zekanın üst seviye bir StarCraft oyuncusunu yenebileceği bir tarihe hiç yakın olmadığımızın altını çizmekte ve hatta her iki firma da bu konuda bir tarih tahmini bile yapmamaktalar. Ancak AlphaGo benzeri bir gösteri için ne kadar zaman geçmesi gerekirse gereksin, bu sistemin temeli şu anda atılmış durumda...

Okuyucu Yorumları