AMD HD3D hakkında bilmeniz gerekenler!

AMD'nin açık 3D platformu HD3D ne sunuyor, Nvidia 3D Vision'dan farkı ne? İşte bilmeniz gerekenler.

Karşınızda AMD HD3D...

Nvidia, 3D Vision teknolojisi ile birkaç senedir PC'lerde stereoskopik 3D liderliğin keyfini çıkarıyor. Ancak rakibi AMD, gecikmeli de olsa HD3D adındaki teknolojisiyle ortaya çıktı.

AMD'nin sunduğu teknoloji, dikkate değer bazı yenilikler sunuyor ve 3D'yi tutmuyorsanız bile gözden geçirmeye değer. HD3D'nin en çok dikkat çeken yönü, farklı birçok standardı desteklemesi. Nvidia'da ise 3D Vision sertifikalı donanımları kullanmak zorundasınız.

AMD, hepimizin 3D'den çekinmesine neden olan bir sorunu görmüş durumda: çok sayıda ve kafa karıştıran, uyumsuz 3D standartları. AMD, HD3D ile eğer 3D donanımını farklı üreticilerden alabilmemizi istiyorsa, bunun hepimiz için faydalı olacağı kesin.

HD3D nasıl çalışıyor?

HD3D nasıl çalışıyor?

HD3D nasıl çalışıyor?

3 boyutlu oyunlar, bu gücü HD3D sürücüsünden alıyorlar. Sürücü, dörtlü tampon belleğini kullanarak stereo 3D görüntüleri üretir. Stereo olmayan 3D grafik kartları (monoskopik) genellikle çift tampon belleği kullanır.

GPU, içeriği bellekte tampon bellek adı verilen belirli bir yerde işler. Aynı sırada, GPU'nun görüntü çıktısını bir monitör veya ekrana sağlamak üzere ikinci bir tampon bellek kullanılır. Dörtlü tampon bellek, bu işlemi çiftleyerek iki resim oluşturur - biri sağ, biri sol göz için.

AMD'nin Direct3D mühendislik takımı, OpenGL ve DirectX 9, 10 ve 11'i destekleyeni bir API meydana getirmiş bulunuyor. AMD'nin açık yaklaşımı, DDD ve iZ3D gibi ortakların oyunlarını monoskopikten stereoskopik'e dönüştürmelerine izin veriyor. Böylece oyunların HD3D ile uyumlu olması konusunda AMD'nin sırtındaki yük azalıyor, aynı zamanda uyumlu oyun listesi uzayıp gidiyor.

HD3D'yi kullanma - I

HD3D'yi kullanma - I

HD3D'yi kullanma

Bir HD3D kurulumuna sahip olmak için belirli bir Radeon grafik kartına sahip olmanız gerekiyor. Catalyst 10.10 ve üzerini kullanan ATI Radeon HD 5000 serileri ve AMD Radeon HD 6000 serileri ve üzeri HD3D'yi destekliyor.

ATI Mobility Radeon 5850'ye sahip bir HP Envy 17 3D'niz varsa, HD3D'yi kullanabilirsiniz. Aynısı ATI Mobility Radeon HD 5730'lu MSI Wind Top AE2420 All-in-One için de geçerli.

İhtiyacınız olan diğer bir şey ise 3D destekli bir ekran (örneğin 3D monitör). Görüntüleme cihazınız bir 3D TV veya 3D projektör ise, HDMI 1.4a'yı desteklemesi gerekiyor ve bir HDMI 1.4a kablosuna ihtiyacınız var.

Gözlüksüz 3D ekrana sahip değilseniz, bir gözlüğe de ihtiyacınız var. AMD HD3D sürücüsü için DDD'nin TriDef 3D sürüclerine veya 3D oyunlarda iZ3D 3D sürücülerine ihtiyacınız olacak.

HD3D'yi kullanma - II

HD3D'yi kullanma - II

AMD'nin web sitesinden en son AMD Catalyst 10.10'u yüklediğinize emin olun. DDD TriDef 3D veya iZ3D sürücülerini yükleyin ve şu ikisinden birini seçin: 'AMD – AMD HD3D Technology (HDMI 1.4a)' veya '120Hz 3D Devices'.

Şimdi masaüstü çözünürlüğünüzü 1920x1080, 24Hz'ye veya 1280x720 60Hz'ye ayarlamanız gerekiyor. TriDef 3D veya iZ3D ile oyun profilinizi seçin ve yazılıma oyunun uygulama dosyasını gösterin. Ardından oyunu 3D yazılım içerisinden çalıştırın.

3D oynayabileceğiniz oyunlar arasında Call of Duty: Modern Warfare 2, Mass Effect 2, World of Warcraft ve çok daha fazlası bulunuyor. En yeni oyunların da uyumlu olacağından şüpheniz olmasın. 3D destekli oyunların listesini iz3d.com/games adresinde ve TriDef web sitesinde bulabilirsiniz.

Bu arada AMD sadece üçüncü partilere de sırtını yaslamıyor ve doğal HD3D desteği için oyun geliştiricileriyle çalışıyor. Bu sene Eidos ile çalışan AMD, Deus Ex: Human Revolution'ın doğal stereo 3D desteği üzerinde büyük çaba harcadı. Bunun anlamı, Eidos'un oyundaki resimleri hem sağ hem de sol göz için işlediği, ardından HD3D'nin dörtlü tampon belleği yoluyla ara yazılımlara gerek kalmadan işlendiği.

HD3D standardının zamanla daha popüler hale gelmesi ve doğal desteğin artması umuluyor.

HD3D ve 3D Vision

HD3D ve 3D Vision

HD3D ve 3D Vision

AMD'nin açık standartları desteklemesi, HD3D'yi Nvidia 3D Vision'dan ayırıyor. Belirli donanımlara ve kısıtlamalara bağımlı kalmamak, bize 3D sistemimizi oluşturmamız için daha geniş bir seçenek sağlıyor.

AMD'nin yaklaşımı fiyatı bakımından da etkili olabilir. Zira en iyi fiyata sahip ürünleri arayıp bulma şansına sahip olduğumuz gibi, Nvidia 3D Vision'ın sahip olduğu gizli maliyetlerden de uzak durabiliriz. HD3D'de 3D Blu-ray'leri çalabilmek için tescilli bir 3DTV Play sürücüsüne ihtiyaç duymuyoruz.

Bununla birlikte üçüncü parti şirketlerin ara-sürücülerine ücret ödememiz gerekiyor. Yine de HD3D'nin potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu düşünüyoruz.

Okuyucu Yorumları