AMD, mobil işlemcileri için yeni bir isimlendirme sistemine geçiş yapıyor

AMD, çok sayıda dizüstü bilgisayar işlemcisinin yeni isimlere ihtiyaç duyduklarına karar verdi. İşte AMD'nin yeni isimlendirme sistemi...

AMD, işlemci isimlerini değiştiriyor

AMD, 2023'ten itibaren dizüstü bilgisayar işlemcileri için yeni bir isimlendirme şeması üzerinde çalıştıklarını ve sonuca vardıklarını açıkladı. Şirket, gelecek yıl mobil yongaları için bir dizi yeni işlemci ailesini tanıtmaya hazırlanıyor.

Dragon Range'den Mendocino'ya kadar birçok mobil işlemci üzerinde çalışan AMD, yeni isimlendirme politikasından da yaptığı duyuruda bahsetti. Örnek olarak Ryzen 5 7640U adını veren AMD; burada yer alan “7640U”nun 5 karakterinin de bir anlamı olduğunu söylüyor. İlk karakter işlemcinin model yılını gösterirken, Ryzen 7 ailesinin 2023'te geleceğini de bildiriyor. AMD, Ryzen 8'in 2024'te ve Ryzen 9'un 2025'te geleceğini de belirtiyor.

2’inci rakam aslında pazar segmentine göre 1'den 9'a kadar bir derecelendirmeyi ifade ediyor. Yani bu durumda buradaki 6, bu işlemcinin bir Ryzen 5 modeli olduğu anlamına geliyor.

3’üncü karakter ise Zen 4 mimarisini temsil ediyor ve son olarak “0”, işlemcinin “özellik izolasyonuna” işaret ediyor. “U” harifi ise, şu anda olduğu gibi daha düşük güçlü bir mobil CPU olduğunu, HX ve HS'nin en hızlı, daha fazla güç tüketen modeller olduğunu gösteriyor.

Bunu birkaç örnekle daha açıklayalım - örneğin 7530U, 2023 ailesinden bir işlemci ve performans açısından Zen 3 üzerine inşa edilmiş bir Ryzen 5 modeli. Buradaki “0” işlemcinin orijinal Zen 3 mimarisi olduğunu gösterir. Bu işlemcinin adı eğer 7535U olsaydı, sondaki 5 rakamının Zen 3+ (Zen 3 mimarisinin geliştirilmiş hali) olduğunu gösterdiğini düşünebilirsiniz.

Elbette AMD ortaya biraz karışık bir tanımlama getirmiş, ancak zamanla oturacağını umuyoruz.