AMD, Ryzen CPU'nun Varisi İçin Çok Beklemeyecek!

AMD'nin çok ses getiren Ryzen işlemcilerinin varisinin, 2018'de geleceği ortaya çıktı. Peki bizi nasıl bir canavar bekliyor; aradaki fark ne olacak?

AMD'nin sıradaki canavarı, 2018'de!

AMD'nin daha yeni piyasaya çıkan Ryzen işlemcilerinin varisini 2018'in başlarında piyasa süreceği ortaya çıktı. Şirket bu yeni işlemcinin, serinin diğer çiplerine göre ne kadar güçlü olacağını şimdiden açıkladı.

AMD'nin baş yöneticisi Lisa Su, Zen 2 ve Zen 3 (kod ismi Pinnacle Ridge) isimleriyle hitap ettiği işlemcinin detaylarını, Reddit'te düzenlediği bir 'soru cevap' oturumunda açıkladı.

AMD yeni işlemcilerinin IPC'lerini (döngü başına komut, instructions per cycle) geliştirmeye yoğunlaşacağını ve önceki çiplere göre %5 ile %15 arası bir performans artışı göstereceğini söyledi.

Bunlar oldukça mütevazi performans artışları, ancak sıfırdan üretilen Ryzen teknolojisinin daha önceki işlemcilere göre %50 daha güçlü olduğunu düşünürsek, bunlar oldukça makul bir gelişme.

İşlemci uygulamaya koyulduğunda daha bile fazla performans gösterebilir, örneğin özellikle Ryzen için optimize edilmiş oyunlar %15'ten daha fazla fps verme şansı yüksek. Ayrıca şu an Ryzen'in 1080p'deki çok iyi olmayan performansı ve DDR4 RAM uyumluluğu yeni işlemcide mutlaka geliştirilecektir.

1080p sorunu

Ryzen'in 1080p ile ilgili sorununa gelirsek, Su daha önce şu açıklamayı yaptı "Laboratuvarımızda 1080p'de yüzden fazla oyunu test ettik... ve testin şartlarına göre bazı oyunlarda daha iyi, bazı oyunlarda ise daha kötü performans aldık. Kullanıcıların Ryzen'den daha iyi 1080p performansı istediğini biliyoruz, ve bu performans Zen'in gelişmesiyle mutlaka daha iyi bir hal alacaktır. Şu an Zen'in üzerinde 300'den fazla insan çalışıyor ve bu çalışanlardan bazıları işlemciyi Ashes of Singularity ve Total Warhammer için optimize ediyor."

Ryzen 7 işlemciler şu an piyasada, ancak stoklar sınırlı. Orta menzilli Ryzen 5 önümüzdeki bir kaç ay içinde piyasaya çıkacak, düşük bütçeli Ryzen 3 ise 2017'nin ikinci yarısında piyasaya çıkması bekleniyor.

Okuyucu Yorumları