AMD Ryzen, Intel'i Zorlamaya Devam Ediyor

AMD'nin Ryzen işlemcileri, firmayı Intel'in önüne taşımaya devam ediyor... En azından bir satıcıya göre.

AMD Ryzen, Intel'i ezip geçti

AMD, satış sayılarında rakibi Intel'i ikiye katlayarak adeta ezip geçmeye devam ediyor.

Alman satıcı Mindfactory'ye göre mart ayında AMD, tüm işlemci satışlarının yüzde 69'unu yaptı. Intel'e ise sadece yüzde 31'lik bir pazar payı kaldı. Bu oranlar kulağa alışıldık gelse de altı ay geriye döndüğümüzde, AMD'nin piyasanın yüzde 65'ini elinde tuttuğunu görüyoruz. Aylar içinde bir miktar artan bu oran, Kasım'da yüzde 69'a ulaşmıştı.

Mart istatistiklerinde AMD'nin bu satıcıda 13.000 birim satış yaparken Intel'in 6.000 satış yaptığı, AMD'nin arayı daha da açtığı gözleniyor. Elbette tek bir satıcının verilerine bakarak tüm piyasayı yorumlamak doğru olmayabilir, ancak yine de piyasa hakkında bir fikir edinmek mümkün. Veriler, AMD'nin üç çeyrek üst üste Intel'in yongalarını geçtiğini söylüyor, en azından bu kısıtlı bakış açısına göre.

AMD'nin başarısının ardında rekabetçi fiyatıyla ilgi çeken Ryzen işlemcilerin önemi büyük. Intel'in en son işlemcilerinde, özellikle uygun fiyatlı işlemcilerde yaşadığı üretim sorunları, şüphesiz AMD'nin işine yaradı. Peki Mindfactory'ye göre en çok satan işlemci hangisiydi?

Satıcıda en çok ilgi gören AMD işlemci, altı çekirdekli Ryzen 5 2600 oldu. Intel'de ise en çok satan işlemcinin yüksek fiyatına rağmen Core i9-9900K olması şaşırtıcı. Bu durum, Intel'in alt seviye işlemcilerde üretim sorunu yaşadığı iddiasını destekliyor.

Peki satışları değil geliri karşılaştırırsak durum nasıl görünüyor? Bu durumda AMD'nin Alman satıcıya akan paranın yüzde 54'ünü kapsadığı ortaya çıkıyor. Yani Intel, çok daha az işlemci satsa da, (bu satıcıda) gelir anlamında rakibinin sadece biraz gerisinde.

Okuyucu Yorumları