Katlanabilir telefonların ekranları, Android 14 ile yeni yeteneklere kavuşacak

Katlanabilir telefonlar, çift ekranın sunduğu avantajları Android 14 ile daha iyi değerlendirecek. Ancak, üçüncü parti uygulamaların bu özelliği benimsemesi biraz zaman alacağa benziyor.

Katlanabilir telefonların ekranları, Android 14 ile yeni yeteneklere kavuşacak

Katlanabilir cihazlar artık ortalama tüketicilerin de ilgisini çekmeye başladı ve bu kategori piyasaya sürülen her yeni katlanabilir cihazla birlikte giderek olgunlaşıyor. Katlanabilir telefonlar halihazırda satın alabileceğiniz en iyi Android telefonlardan bazıları. İki ekranın bulunması, telefonunuzu favori uygulamalarınızla kullanmanız için çeşitli olanaklar sunuyor.

Örneğin, Samsung Galaxy katlanabilir telefonlarda kapak ekranlarını vizör olarak kullanabiliyorsunuz. Böylece ön kameralardan çok daha iyi kalitede fotoğraf çekebilmek mümkün oluyor.

Bunun dışında, hem dış hem de iç ekranları aynı anda çalıştırabiliyorsunuz. Örneğin, bir arkadaşınızın veya aile üyenizin fotoğraflarını çekerken, hem siz hem de karşıdaki fotoğrafta nasıl göründüğüne bakabiliyor.

Ne yazık ki, Samsung'un Galaxy Z Fold ve Galaxy Z Flip akıllı telefonları iki ekranı aynı anda kullanan bazı hazır özelliklerle birlikte gelse de bunu destekleyen üçüncü parti uygulamalar mevcut değil. Ancak Android 14 ile bu durum değişecek.

Android 14 ile Google, uygulamaların çift ekran modunda çalışmasına ve hem ön hem de arka ekranları kullanmasına olanak tanıyan gereken API'leri oluşturdu. Bu API'lerden yararlanmak için üreticilerin kendi taraflarında bazı değişiklikler yapmaları gerektiğinden, Samsung katlanabilir cihazları için Android 14 güncellemesiyle bunu sağladı.

Geliştiricilerin Android 14'te bulunan resmi araçlarla neler yapabileceklerini görmek ilginç olacak. Google, birkaç ay önce Pixel Fold'u duyurduğunda bir kullanım örneği göstermişti: Google Asistan'ın çift ekranlı tercüman modu, dış ekranda çevrilmiş bir versiyonu gösterirken iç ekranda konuşmanıza veya metin yazmanıza olanak tanıyordu.

Üçüncü parti uygulamaların devreye girmesi muhtemelen biraz zaman alacağa benziyor. Katlanabilir cihazlar peynir ekmek gibi satılmıyor ve Android 14 kısa bir süre önce yayınlandığından henüz çoğu katlanabilir akıllı telefona gelmedi. Buna Samsung'un Galaxy Z Fold ve Z Flip cihazları da dahil ve bu cihazlar için Android 14 hala beta aşamasında ve birkaç hafta daha öyle kalmaya devam edecek.