Google'dan, Android uygulamaları için kafa karıştıran yenilik

Android uygulamaların hangi verilere ulaştığını görmek, Google'ın son yeniliği ile daha da kafa karıştırıcı bir hale geldi.

Android uygulamalarında kafa karıştıran yenilik

Android uygulamaları genellikle siz ve cihazınız hakkında ad ve konum gibi her türlü veriyi toplar ve bazen diğer şeylerin yanı sıra fotoğraflarınıza veya mesajlarınıza erişim de sağlar. Bu nedenle, bir uygulamayı indirmeden önce ne derece erişime sahip olacağını anlamanız çok önemlidir ve bunu anlamak giderek daha zor hale geliyor.

Google'ın kısa süre önce sunduğu ve uygulama geliştiricilerinin uygulamalarının topladığı verileri, verilerin üçüncü taraflarla paylaşılıp paylaşılıp paylaşılmadığını açıklamasını gerektiren "Veri güvenliği" adlı yeni özellik ise bu zorluğu azaltıyor. Ama işin bir de garip yanı var. Eğer yalnızca bu özellik eklenmiş olsaydı, bu umut verici bir adım olurdu. Ancak Google aynı zamanda uygulama izinleri listesini mağaza listelerinden sessizce kaldırıyor.

Bu değişiklik şirket tarafından duyurulmadı, ancak Esper kıdemli teknik editörü Mishaal Rahman tarafından fark edildi.

Bu uygulama izinleri listesi Google tarafından otomatik olarak oluşturuluyordu, yani, doğru olmasına rağmen, belirli izinlere neden ihtiyaç duyulduğu veya verilerin neden toplandığı konusunda her zaman netlik sunulmuyordu. Yeni Veri Güvenliği ekranının, uygulama geliştiricileri neden çeşitli veri türlerine ihtiyaç duyduklarını açıklayabileceğinden dolayı çoğu durumda çok daha net olacağını tahmin edebilir, ancak bu sayfayı geliştiricilerin doldurması gerekeceğinden dolayı, bilgilerin eksik veya yanlış olma riski de bulunuyor.

Hem Veri Güvenliği hem de izinler ekranlarına sahip olmak daha kapsamlı olurdu, ancak aynı zamanda karmaşık ve kafa karıştırıcı bir listenin oluşmasına sebep olabilir. Bu yüzden Google'ın neden yalnızca birini göstermeyi tercih ettiğini anlayabiliyoruz. Bunun doğru karar olup olmadığını ise zaman gösterecek…