Apple'ın A17 Pro çipi tam olarak nedir? İşte iPhone 15 Pro ve 15 Pro Max'in yeni beyni

Apple'ın yeni işlemcisi A17 Pro, duyurulduğu üzere sadece iPhone 15 Pro modellerinde kullanılacak. iPhone 14 Pro ve Pro Max'te bulunan A16 Bionic ise yeni iPhone 15 ve 15 Plus'a geliyor. Peki ama yeni A17 Pro'nun özellikleri neler, kullanıcılara ne vadediyor?

Apple'ın A17 Pro çipi tam olarak nedir? İşte iPhone 15 Pro ve 15 Pro Max'in yeni beyni

Geçen yılki yaklaşımını sürdüren Apple, yeni işlemcisi olan A17 Pro'yu sadece iPhone 15 Pro ve 15 Pro Max modellerinde kullanıyor. Yeni iPhone 15 ve 15 Plus ise geçen yılın iPhone 14 Pro modellerinin işlemcisi olan A16 Bionic'i kullanıyor.

Apple, A17 Pro'yu "şimdiye kadar üretilen akıllı telefonlardaki en hızlı çip" olarak tanıttı ve yıllarca süren hız testlerine bakılırsa şirket muhtemelen haklı. iPhone'lar genellikle ham işlemci hızı açısından, rakip Android telefonlardan en az bir yıl önde. Apple'ın işlemci gücü, ürünlerini rakiplerinden farklılaştırmasını, ihtiyaç duyduğu özellikleri eklemesini, iOS yazılım yükseltmelerini yıllarca desteklemesini ve yüksek fiyatlandırmasını sürdürmesini sağladı.

A17 Pro, Apple'ın TSMC'nin daha iyi performansa ve daha yüksek verimliliğe sahip yeni üretim tekniği olan 3 nanometre süreciyle üretilen ilk işlemcisi. Rakip MediaTek Eylül ayının başlarında TSMC'nin 3nm sürecini kullandığını duyurmuştu, ancak Dimensity mobil işlemcisi 2024 yılına kadar yüksek hacimli üretime ulaşamayacak.

3nm ile gelen 19 milyar transistör

Yeni çip üretim teknolojilerini kullanmak rakiplerin önüne geçmenin önemli bir yolu, çünkü yeni yöntemler transistör adı verilen daha fazla devre elemanı ve daha fazla özellik barındırıyor. A17 Pro, A16'daki 16 milyar transistöre kıyasla 19 milyar transistöre sahip. Tarihsel bir karşılaştırma yapmak gerekirse, A15 15 milyar, A14 11,8 milyar ve A13 8,5 milyar transistöre sahipti.

Daha önce olduğu gibi, A17 Pro'da da ana beyin olarak altı CPU çekirdeği bulunuyor. Bu, geçen yıla göre %10 daha hızlı olan bir çift yüksek performans çekirdeği ve dört verimlilik çekirdeğinden oluşuyor. İkincisi, telefonun her zaman en yüksek hıza ihtiyaç duymayan ancak telefonun sınırlı pil kapasitesine her zaman saygı duyması gereken işlerinin çoğunu hallediyor. Apple, adı açıklanmayan rakipleriyle karşılaştırıldığında verimlilik çekirdeklerinin watt başına üç kat daha fazla performans sunduğunu söylüyor.

İki kata kadar daha hızlı nöral motoru

Çipin, konuşmayı metne dönüştürmek gibi bazı yapay zeka iş yüklerini yöneten nöral motoru iki kata kadar daha hızlı. Saniyede 35 trilyona kadar işlem yapabiliyor, bu da geçen yılki 17 TOPS'un yaklaşık iki katı. Ekstra hız, daha fazla makine öğrenimi işini iPhone'da tutarak kişisel verilerinizi buluttan uzak tutabilir.

Daha doğru otomatik düzeltme, bir portre fotoğrafında arka planı bulanıklaştırma, konuşma kaybı olanlar için kişisel bir ses oluşturma gibi özelliklere güç veriyor. Oyuncular için, pilinizi çözünürlüğü artırmak kadar zorlamadan video oyunu grafik ayrıntılarını artırabilen yeni bir MetalFX teknolojisine de güç sağlanıyor.

A17 Pro, ProRes video formatı gibi iPhone 15 Pro özellikleri için özel olarak kullanılan motorlara sahip. Daha yeni AV1 video formatı için destek ekliyor, bu da YouTube gibi bu formatı kullanan video siteleri için verimliliği artıracak bir özellik. Ayrıca iPhone'un ProMotion ve her zaman açık ekranı için de bir motor bulunuyor.

A17 Pro'nun bir bölgesi USB'ye ayrılmış ve iPhone'un yeni USB-C bağlantı noktası üzerinden 10 Gbps'ye kadar veri aktarmasına olanak tanıyor. Bu, örneğin bir dizüstü bilgisayara video aktarmak veya bağlı bir harici depolama aygıtına depolanan 4K 60fps ProRes video çekmek için bağlantı noktasını kullanışlı hale getirmek için büyük bir gelişme.

Apple'ın en iyi GPU'su

Yeni GPU, Apple tarafından "Apple GPU'ları tarihindeki en büyük yeniden tasarım" olarak adlandırılıyor. Altı çekirdekli bir tasarıma sahip olan GPU, %20'ye kadar daha hızlı ve aynı zamanda oyun oynarken sürdürülebilir performans için daha enerji verimli. Ayrıca A17 Pro ilk kez, daha sürükleyici bir deneyim için oyunlarda ışık ve yansımalara daha fazla gerçekçilik kazandırmaya yardımcı olan donanım hızlandırmalı ışın izleme özelliğine sahip.