Apple, App Store dışından yüklenen uygulamalardan da ücret almanın peşinde

Apple, AB'nin kararına uyarak App Stroe dışından yapılacak uygulama yüklemelerine izin vermeye hazırlanıyor. Ama bunu yaparken, geliştiricilerden elde ettiği kardan da vazgeçmeye niyeti yok gibi görünüyor.

Apple, App Store dışından yüklenen uygulamalardan da ücret almanın peşinde

The Wall Street Journal’ın (WSJ) bildirdiğine göre Apple, iPhone’un App Store dışından üçüncü taraf indirmelere izin vermeye başladığında ekstra ücret talep etmeyi ve kısıtlamalar eklemeyi planlıyor.

AB'nin Apple'ın önüne koyduğu yasa, üçüncü taraf geliştiricilerin iPhone uygulamalarını App Store’dan indirmeye gerek kalmadan doğrudan sunmalarına imkan tanıyor. Ancak WSJ, Meta, Spotify ve Microsoft’un da bu değişiklikten nasıl yararlanacaklarını planlayan şirketler arasında yer aldığını bildirdi.

Örneğin Meta, doğrudan Facebook reklamlarından indirmelere izin vermek istiyor. Spotify muhtemelen uygulamasını web sitesi üzerinden indirme olanağı sunacak, Microsoft ise oyunlar için kendi üçüncü taraf uygulama mağazasını başlatabilir.

İlginç bir şekilde Apple, üçüncü taraf ödemeleri için ABD’de izlediği yola benzer bir yol izlemeyi planlıyor. Şirkete göre ABD’li geliştiriciler App Store dışında başka ödeme seçenekleri de sunabiliyor ancak yine de Apple’a yüzde 27 oranında ücret ödemeleri gerekiyor. Ayrıca, harici bir bağlantı ekleyebilmek için bazı kurallara uymaları ve aynı zamanda şirketin bir ücret talep edebilmesi için bu harici bağlantı aracılığıyla yapılan her satın alma işlemini Apple’a bildirmeleri gerekiyor.

ABD’li geliştiriciler, Apple’ın AB’nin bu kararına uymaya karar vermesi konusunda öfkeliydi ve şirket, ABD’de kullandığı yöntemin aynısını Avrupa’ya da getirmeye çalışacak.

WSJ, Apple’ın “App Store dışında indirilen uygulamaları yakından denetlemeyi” sürdürürken, kendisine “App Store dışında indirilen her uygulamayı inceleme” ve “App Store dışında indirme olanağı sunan geliştiricilerden ücret toplama” imkanı vermek istediğini söylüyor.

Apple’ın bu değişikliklere iOS 17.4 ile hazırlanmaya başlaması ve beta sürümünün yakında yayınlanması bekleniyor. AB'nin bu yöntemlerden memnun olup olmadığını veya bunları rekabet karşıtı mı bulacağını görmek için, şirketin, bu kararlara nasıl uymayı planladığını resmi bir şekilde açıklamasını beklememiz gerekecek.