Apple, önce yeni Apple Watch Ultra'yı, sonra da iPhone'larını 3D baskı yardımıyla üretebilir

Apple, üretim maliyetlerini düşürmek amacıyla 3D baskı ile üretime geçebilir. Bu sistemi ilk olarak yeni nesil Apple Watch Ultra'da görmeyi bekleyebiliriz. Sonrasında ise sırada iPhone'lar olabilir.

Apple, yeni Apple Watch Ultra'yı 3D baskı yardımıyla üretebilir

Ünlü Apple analisti Ming-Chi Kuo’nun birkaç gün önce yayınladığı bir haberde, ikinci nesil Apple Watch Ultra’nın yeni bir 3D baskı üretim teknolojisinden yararlanacağı söylendi. Apple’ın üst düzey ürünler üretmek için 3D baskı kullanması kulağa garip gelebilir, ancak bu üretim, tabii ki evde kullanabileceğiniz tipik bir 3D yazıcı ile yapılmayacak. Eğer Apple bu geçişi gerçekleştirirse, bu üretim geliştirmesi gelecekteki Apple cihazlarını etkileyebilir ve gelecekteki iPhone’larda da kullanılabilir.

Paslanmaz çelik çerçevesi ile iyi görünen ve alüminyumdan daha dayanıklı olan iPhone’lar, genellikle, bu gibi avantajları sebebiyle benzerlerine göre daha ağır oluyor. Akıllı saat tarafında da paslanmaz çelik 45 mm Apple Watch 8'in 51,5 g, titanyum 49 mm Apple Watch Ultra'nın ise 61,3 g ağırlığında olduğunu belirtmekte fayda var.

iPhone’un ağırlık probleminin titanyum ile çözülmesi amaçlanıyor. Bu metal, paslanmaz çelikten çok dayanıklı olmasına rağmen daha hafif. Ancak titanyum bileşenlerin üretilmesi yüksek maliyetli olabildiğinden dolayı henüz seri üretimde bir titanyum iPhone görmüş değiliz. Söylentilere göre, iPhone 15 Pro Max titanyum çerçeveye sahip ilk model olabilir.

Gelecekte tüm iPhone’ların titanyuma geçmesi mümkün olabilir ve 3D baskı teknikleri bu yolculuğu kolaylaştırabilir. Ming-Chi Kuo, Apple’ın 3D baskı teknolojisini kullanmasının, tüm sektörü bu tekniği başka cihazların üretimine dahil etmeye teşvik edeceğine kesinlikle inanıyor: “CNC, Apple kullanmaya başladığından beri hızla büyüdü ve 3D baskının da bu başarı öyküsünü tekrarlaması mümkün olabilir. Lazer bileşenleri için önemli tedarikçiler IPG Photonics ve 3D yazıcılar için önemli tedarikçiler Farsoon ve BLT’dir.

Analist, Apple’ın titanyum kullanmaya olan ilgisinden dolayı araçları için 3D baskı bileşenlerini incelemeye başladığını söylüyor. 3D baskı, titanyum parçalar için CNC makinelerini kullanmaktan daha uygun maliyetli ve verimli olabilir: “3D baskı, CNC çıkarmalı üretime kıyasla daha az israf olan bir eklemeli üretim sürecidir. Titanyumun fiyatı daha yüksek olduğu için 3D baskı ile üretilen titanyum parçalar daha uygun maliyetlidir.

Elbette bu durum Apple’ın yakında 3D baskı yoluyla iPhone metal çerçeveleri yapmaya başlayacağı anlamına gelmek zorunda değil. Ancak belirli bileşenlerde 3D baskı kullanabilir. Kuo’nun verdiği bir örnek, rakip bir firmadan geliyor: Honor, etkileyici bir şekilde katlandığında yaklaşık olarak bir iPhone kalınlığında olmayı başaran Magic V2 katlanabilir telefonunu 3D baskı teknolojisi yardımıyla üretti.