Apple cihazları artık o kadar güvenli değil!

Kısa süre öncesine kadar virüs ve zararlılara uzaktan bakan Apple kullanıcıları için işler değişiyor

Artık çok da güvenli değiller

Uzun süredir güvenlikleri ile övülen Apple'ın iPhone ve Mac ürünleri, yeni bir araştırmanın gösterdiğine göre artık bir zamanlar oldukları kadar güvenli değiller. Güvenlik araştırmacılarının söylediğine göre bu yıl rekor miktarda kötü amaçlı yazılım Apple bilgisayar ve akıllı telefonları hedeflediler ve etkilediler. Önümüzdeki yıl ise durum daha da kötüye gidecek gibi gözüküyor.

Güvenlik firması Symantec'in BBC News'e söylediğine göre "Apple halen göreceli olarak güvenli bir seçenek ama artık Apple kullanıcıları güvenlik konusuna ilgisiz kalmamalı."

Symantec'e göre 2014 yılında her ay 10.000 ile 70.000 arasında Mac kötü amaçlı yazılımlara maruz kalmıştı. Bu miktar, Microsoft Windows ile çalışan bilgisayarları hedefleyen ve etkileyen kötü amaçlı yazılım miktarına göre neredeyse yok sayılabilecek bir sayıydı. Ancak bu yılın ilk dokuz ayında kötü amaçlı veya istenmeyen uygulamalar ile etkilenen toplam Apple bilgisayarı sayısı geçtiğimiz yılın tamamının yedi katının üzerindeydi.

Genel olarak sadece Apple'ın App Store'undan uygulama yükleyebilen Apple'ın mobil ürünleri ise göreceli olarak daha güvenli bir durumda. Bir diğer güvenlik firması olan FireWire'ın söylediğine göre kötü amaçlı mobil yazılımların yaklaşık yüzde 96'sı Google'ın Android işletim sistemini hedefliyor. Ancak kötü amaçlı yazılım geliştirenler, Apple'ın iPhone'larını ve iPad'lerini giderek daha fazla hedef yapıyor. Symantec, bu ürünleri hedefleyen yedi yeni güvenlik tehdidi bulmuş durumda. Bu yılın daha erken dönemlerinde ise özel bir kötü amaçlı yazılım ile etkilenmiş olan uygulamalar - popüler WeChat uygulaması da dahil olmak üzere - App Store'da listelenmişti. Apple hızlı bir şekilde bu uygulamaları kaldırdı ancak geçen o kısa süre içerisinde pek çok kişi uygulamaları indirmişti.

FireEye'dan Bryce Boland'ın söylediğine göre kötü amaçlı yazılım geliştiricileri, Apple'ın "duvarlı bahçesine" giderek daha fazla giriş buluyorlar ve bu durum önümüzdeki yıl daha da ciddi bir hal alacak...

Okuyucu Yorumları