Apple'dan İngiliz hükümetine büyük rest: "FaceTime ve iMessage'ı tamamen kapatırız"

Apple, yeni önerilerin yasalaşması ve uygulamaya konulması halinde FaceTime ve iMessage gibi hizmetleri İngiltere'de tamamen kullanım dışı bırakacağını söylüyor..

Apple'dan büyük rest: "FaceTime ve iMessage'ı tamamen kapatırız"

İngiltere hükümeti, 2016 tarihli Soruşturma Yetkileri Yasası'nı (IPA) güncellemeye çalışıyor. Mesajlaşma servislerinin güvenlik özelliklerini müşterilere sunmadan önce İçişleri Bakanlığı'ndan onay almasını talep eden yeni düzenleme, İçişleri Bakanlığı'nın halka haber vermeden güvenlik özelliklerinin devre dışı bırakılmasını talep etmesine izin veriyor. Güncelleme kapsamında bunun derhal yapılması zorunlu olacak.

Ancak pek çok mesajlaşma hizmeti şu anda uçtan uca şifreleme sunuyor. Yani mesajlar yalnızca onları gönderen ve alan cihazlar tarafından çözülebiliyor. Hükümet, halihazırda internet tarama kayıtlarının 12 ay boyunca saklanmasına olanak tanıyan ve kişisel verilerin toplu olarak toplanmasına izin veren yasada, yapılması önerilen değişikliklere ilişkin sekiz haftalık bir istişare süreci başlattı.

WhatsApp ve Signal, Çevrimiçi Güvenlik Yasa Tasarısında yer alan ve iletişim düzenleyicisinin şirketlerden şifreli mesajlaşma uygulamalarında ve diğer hizmetlerde, çocuk istismarı materyallerini taramak için gerekli teknolojiyi kurmalarını istemesine olanak tanıyan süzenlemeye karşı çıkan platformlar arasında yer alıyor.

Apple ise, başlangıçta eleştirmenler tarafından "snooper's charter" olarak adlandırılan yasaya sürekli olarak karşı çıktı. Apple, özellikle bir ülke için güvenlik özelliklerinde tüm kullanıcılar için bir ürünü zayıflatacak değişiklikler yapmayacaklarını ve bazı değişikliklerin bir yazılım güncellemesi gerektireceğinden gizlice yapılamayacağını söyledi. Hatta şirket, bu düzenleme kabul edilirse, FaceTime ve iMessage gibi hizmetlerinin İngiltere'de kapatacağını bile söylüyor ve bir nevi "hodri meydan" diyerek İngiliz hükümetine meydan okuyor.

Hükümet ise, bu değişikliklerin "yeni yetkilerin yaratılmasıyla ilgili olmadığını", yasanın mevcut teknolojiyle daha uyumlu hale getirilmesiyle ilgili olduğunu savunuyor.

Surrey Üniversitesi'nden bilgi güvenliği uzmanı Prof. Alan Woodward, teknoloji şirketlerinin önerileri kabul etme ihtimalinin düşük olduğunu söylüyor. Woodward, "Büyük teknoloji şirketlerinden bazılarının büyük bir mücadele vermeden yeni gerekliliklere uyacağına inanıyorlarsa, hükümetin bir dereceye kadar kibir ve cehaleti var" diyor.

İçişleri Bakanlığı BBC'ye yaptığı açıklamada, Soruşturma Yetkileri Yasası'nın "halkı suçlulardan, çocuk tacizcilerinden ve teröristlerden korumak" için tasarlandığını söyledi.