Apple, iOS 18 için 4 farklı yapay zeka modelini test ediyor

Rakiplerinin gerisinde kalmak istemeyen Apple'ın yapay zeka konusundaki çalışmaları yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Yeni bir sızıntıya göre şirket, dört farklı yapay zeka modelini test ediyor.

Apple, iOS 18 için 4 farklı yapay zeka modelini test ediyor

iOS 18 ile çok önemli değişiklikler beklenirken, Apple’ın üretken yapay zeka testleri de ortaya çıkıyor. Haberi yayan yeux1122’ye göre Apple’ın şirket içi kodları, şirketin “Lütfen verilen metni özetleyin” ve “Lütfen bu soruyu yanıtlayın” satırlarını gösteren bir Siri Özetleme özelliği üzerinde çalıştığını gösteriyor.

Haber kaynağı, Siri Özetleme özelliğinin hem iMessage hem de SMS metinleri için Mesajlar uygulamasıyla da çalışacağını öne sürüyor. Google ve Samsung, kısa bir süre önce Pixel 8 ve Galaxy 24 telefonları için makalelerin, mesajların ve daha fazlasının yapay zeka aracılığıyla özetlenmesi de dahil olmak üzere çeşitli yapay zeka özelliklerini duyurdu.

Ayrıca Apple’ın şu anda iOS 17.4 kodunda dört AI modelini test ettiği görülüyor. Bunlardan ikisi, Apple’ın tescilli büyük dil modeli olan AjaxGPT’nin yanı sıra ChatGPT ve Google’ın FLAN-T5’ini kullanıyor.

Apple, kendi LLM’lerini geliştirmeyi ve iOS’a entegre etmeyi hedefliyor. Haber kaynağının söylediğine göre Apple, test sonuçlarını hem cihaz üzeri hem de internet üzerinde işleme açısından FLAN-T5’li ChatGPT ile karşılaştırıyor.

Apple, gizliliğin “temel bir insan hakkı” olduğuna inandığını belirttiği için, şirketin, kullanıcının mesajlarını okumayı da içerecek şekilde, cihaz üzerinde çalıştırılacak en iyi yapay zeka özelliklerini hedefleyeceği tahmin edilebilir. Cihaz üzerinde çalışmayacak yapay zeka özellikleri kullanıcıların gizliliğini tehdit edecektir.

Ancak rakipleri yapay zeka özelliklerine odaklanarak yeni özellikler sunarken, Apple da benzer özellikler sunması için baskı görüyor. iOS 18 ile beraber iPhone’un şimdiye kadar en büyük yazılım güncellemesini alacağı söyleniyor. Bu yüzden yeni işletim sisteminin muhtemelen cihaz üzerinde yapay zeka kullanımını içereceği beklenebilir.

WWDC 2024 ile beraber Apple’ın yapay zeka planlarının neler olduğunu öğreneceğiz.