Apple, iPhone'un yapay zeka özellikleri için Google'a güveniyor

Yeni ortaya çıkan söylentilere göre, Apple'ın Google tarafından geliştirilen Gemini yapay zekasını Eylül ayında piyasaya sürülecek olan iPhone 16 serisinde görebiliriz.

Apple, iPhone'un yapay zeka özellikleri için Google'a güveniyor

Bir süredir Apple'ın iPhone 16 serisine yapay zeka özellikleri getirmek amacıyla yoğun bir şekilde çalıştığını duyuyoruz. Ancak görünüşe göre Apple, bu özellikleri sıfırdan geliştirmek yerine bir kısmını Google'ın yapay zeka modellerine dayandırmak istiyor olabilir.

Bloomberg'de yayınlanan bir rapora göre Apple, Google'ın en yeni büyük dil modeli (LLM) ve yapay zeka sohbet robotu olan Google Gemini'yi lisanslamak için aktif görüşmeler yürütüyor. Apple'ın Google Gemini'yi tam olarak hangi özellikler için kullanacağı henüz belli değil, ancak raporda metin ve görüntü oluşturma örneği verilmiş durumda. Bu da yapay zeka tarafından oluşturulan duvar kağıtları veya makale özetleri gibi işler için kullanılabileceği anlamına geliyor.

Apple, Gemini'nin lisansını alabilirse, önde gelen tüm akıllı telefon markalarında benzer yapay zeka özelliklerini görebiliriz. Ancak Apple'ın Circle to Search gibi bazı özellikleri aynı isimle sunması pek olası görünmüyor; bunun yerine şirketin kendi geliştirdiği yapay zeka araçlarını güçlendirmek için Google Gemini'den yararlanması daha olası.

Öte yandan Apple'ın OpenAI ile de görüştüğü bildiriliyor, bu nedenle farklı bir LLM kullanma ihtimali de yüksek. Her iki durumda da Apple başka bir şirketin yapay zeka modellerine tamamen bağımlı kalmayacak, zira şirketin yapay zeka geliştirmeye yılda 1 milyar dolardan fazla harcadığı bildiriliyor. Ayrıca şirket, kısa bir süre önce doğal dil çıkarımı, görsellere dayalı soruları yanıtlama ve resimlere altyazı ekleme için tasarlanmış MM1 adlı bir dizi LLM üzerinde çalıştığını açıkladı.

Yani Apple henüz önemli bir yapay zeka özelliği duyurmamış olsa da bazı özellikler üzerinde sessizce çalışıyor gibi görünüyor. Ancak Google ve OpenAI'a yaklaştığına göre, bu alanda Google kadar ilerlemiş olmadığını varsayabiliriz.

Apple'ın Haziran ayında düzenleyeceği ve muhtemelen iOS 18'in duyurusunu da içerecek WWDC 2024 geliştirici etkinliğinde her şeyin netleşmesi bekleniyor. En kötü ihtimalle, Eylül ayında gerçekleşecek iPhone 16 serisinin duyurusu ile birlikte Apple'ın üzerinde çalıştığı bazı özellikleri göreceğiz.