Apple, Kendi GPU'sunu Yapacak; Imagination'ı Bırakacak!

Apple'ın kendi grafik işlemcisini üreteceğini duyurması, ortaklarından birinde şok etkisi yarattı!

Apple kendi GPU'sunu yapacak!

2009 yılında Apple'ın Imagination Technologies'e bir yatırım yapabileceği ortaya çıkmıştı. Imagination Technologies ise o sıralarda mobil cihazlara yönelik çok çekirdekli grafik işleme birimi PowerVR'ı henüz duyurmuştu. Aynı yıl Intel ve Apple, firmadaki paylarını çoğalttılar ve ortak paylarını yüzde 25'e yükselttiler.

Son dönemde ise Apple'ın Imagination Technologies'i satın almayı düşündüğü, ancak daha sonra bundan vazgeçtiği ortaya çıktı. Firmanın gelirlerinin yarısından fazlasını sağlayan Apple'ın kendi grafik yongası üzerinde çalıştığı haberi ise büyük bir şok yarattı ve Imagination'ın hisselerinin değerinin yüzde 64'ünü yitirmesine yol açtı. Imagination, bu sert düşüşe rağmen duruşunu korumak için çabaladı ve şöyle bir açıklama yaptı:

"Apple, Imagination'ın patentlerini veya özel bilgilerini ihlal etmeksizin Imagination'ın teknolojisine artık ihtiyaç duymayacağına dair herhangi bir kanıt sunmamıştır. Bu kanıt Imagination tarafından talep edilmiş, ancak Apple bunu sunmayı reddetmiştir.

Buna ek olarak Imagination, yepyeni bir GPU mimarisinin kendi fikri hakları çiğnenmeden, temelden oluşturulmasının çok zor olacağına inanmaktadır."

Apple, önümüzdeki 15-24 ay içinde Imagination'ın fikri haklarına ihtiyaç duymaz ise İngiltere merkezli firmanın bundan dolayı uğrayacağı zararı karşılayacak bir hamlede bulunması gerekecek.

Okuyucu Yorumları