Apple, kendi yapay zekası için büyük anlaşmaların peşinde

Apple, kendi yapay zekasını eğitmek için dev yayın kuruluşlarıyla anlaşma yapmak için var gücüyle çalışıyor. Bu da şirketin, yapay zeka konusunda rakiplerinden farklı bir yol takip edeceği anlamına geliyor.

Apple, kendi yapay zekası için büyük anlaşmaların peşinde

ChatGPT ve Google Bard gibi üretken yapay zeka araçları söz konusu olduğunda Apple bir miktar geride kalıyor gibi görünebilir. Ama mümkün olan en kısa sürede rakiplerine yetişmeye kararlı ve artık bunu tam olarak nasıl başarmayı planladığına dair daha iyi bir fikrimiz var.

The New York Times’ın bildirdiğine göre Apple, içerik arşivlerine erişim sağlamak için haber yayıncılarıyla bir anlaşma yapmayı amaçlıyor. Apple tarafından geliştirilen yapay zeka modelleri daha sonra bu arşivlerdeki çok sayıda yazılı materyal üzerinden eğitilebilecek.

Haberde “en az 50 milyon dolar” değerinde çok yıllı anlaşmaların görüşüldüğü belirtiliyor, ancak bu görüşmelerin henüz hiçbiri sonuca ulaşmamış gibi görünüyor. Elbette Apple, bu tür gelecek planları söz konusu olduğunda her zaman olduğu gibi herhangi bir yorum yapmayı reddediyor.

NYT’a göre, görüşmelere katılan büyük yayıncılar arasında Condé Nast (Vogue ve The New Yorker gibi yayınlar), IAC (People, The Daily Beast ve Better Homes and Gardens) ve NBC News yer alıyor.

Bu anlaşma söylentileri, ChatGPT’nin GPT-4’ü ve Bard’ın Gemini’si gibi Büyük Dil Modellerinin (LLM) nasıl çalıştığının temel bir bölümünü vurguluyor. Bu büyük dil modelleri, kendi cümlelerini üretebilmeyi öğrenmek için çok miktarda metni analiz ediyor.

Yapay zeka şirketleri, modellerinin eğitildiği verileri nereden aldıkları konusunda oldukça ihtiyatlı davranıyor olsalar da, bu sürecin bir kısmında internet üzerindeki ücretsiz ve lisanssız verilerin toplandığı bir operasyonun yer aldığı tahmin edilebilir. Başka bir deyişle, internette bir şey yazdıysanız, bu muhtemelen bir yapay zekanın eğitilmesine yardımcı olmak için kullanılmıştır.

OpenAI gibi şirketler, yapay zeka modellerini kullanan işletmeleri telif hakkı iddialarına karşı savunma sözü verdiler. Bu, yapay zeka motorları geliştiricilerinin, konu fikri mülkiyet sorunları olduğunda sağlam bir konumda olmadıklarını bildiklerinin net bir işareti olarak görülüyor.

Apple’a baktığımızda ise şirket, önce metinleri alıp sonra izin istemek yerine, yazarlara ve yayıncılara makalelerinin kullanımı karşılığında geri ödeme yapmaya çalışıyor gibi görünüyor. Eğer bu anlaşmalar sonuca ulaşırsa, 2024 yılı boyunca Apple’dan yapay zeka konusunda daha fazlasını duymayı bekleyebiliriz.