Apple'a 500 milyon Euro'luk büyük bir ceza mı geliyor?

Apple, Avrupa Birliği yasalarına aykırı hareket ettiği suçlamasıyla soruşturma geçiriyor. Eğer suçlu bulunursa 500 milyon Euro seviyesinde bir ceza alma riski var. Şikayetin başrol oyuncusu ise Spotify.

Apple'a 500 milyon Euro'luk büyük bir ceza mı geliyor?

Avrupa Birliği'nde devam eden bir soruşturma, doğrudan Apple'ı hedef alıyor ve soruşturma hakkında sızan bilgilere göre, Apple önümüzdeki ayın başlarında yaklaşık yarım milyar avroluk bir cezayla karşı karşıya kalabilir. Sızıntıyı yapan kaynaklar, Avrupa Birliği'nden resmi bir açıklamanın önümüzdeki ayın başlarında gelebileceğini söyledi.

Soruşturma, Apple'ın müşterilerinin farklı satıcılar aradığında, kendi web sitesine göre daha ucuz olan abonelikleri öğrenmesini engelleyip engellemediğini bulmaya çalışıyordu. Şikayet Spotify tarafından 2019 yılında düzenleyici kurumlara yapılmıştı.

Spotify'ın iddiasına göre, Apple Spotify'ın kullanıcıları kendi web sitesindeki ucuz abonelik seçeneklerine yönlendirmesine izin vermiyor. Bunun yerine iPhone kullanıcılarını AppStore üzerindeki daha pahalı ve elbette Apple'a komisyon ödenen abonelikleri satın almaya yönlendiriyor.

Sızıntılara göre, Avrupa Birliği Apple'a eylemlerinin yasadışı olduğunu deklare edecek ve Spotify gibi servis sağlayıcılarının müşterilere Apple'ın ödeme sistemleri yerine doğrudan kendi web sitelerinde bulunan daha ucuz abonelik tekliflerini anlatmasına izin vermeye zorlanacak.

Apple'a göreyse işler böyle değil. Apple, Spotify'ın App Store sayesinde Avrupa'da lider bir yayın hizmeti haline geldiğini iddia ediyor ve AB'nin "hiçbir haklılığı olmayan bir şikayetin peşinde koşmaya son vereceğini" vurguluyor. Bir başka deyişle, Apple Spotify'dan iPhone kullanıcıları sayesinde yakaladığı başarının diyetini kesiyor. Ancak ödemeleri yapan Spotify değil, iPhone kullanıcıları. Yani Apple Spotify'a, "benim iPhone kullanıcılarıma ucuza abonelik satamazsın, onlar benim sitemden yüksek fiyatlı abonelikleri satın alacaklar ve bana da komisyon ödeyecekler" diyor. Avrupa Birliği ise bunun AB yasalarına aykırı olduğunu dile getirerek şimdi Apple'dan 500 milyon dolar ceza alabilir. Peki ama iPhone kullanıcının uğradığı zararı kim tazmin edecek?

Apple ve meşhur %30 kavgası

Bilmeyenler için, Apple kendi sistemleri üzerinden yapılan ödemelerden %30 komisyon alıyor, Spotify'ın kullanıcıları daha ucuz bir maliyetle abonelik almak için web sitesine yönlendiremediği için kızgın olmasının ana nedeni de bu. Spotify'ın şansına, Mart ayında yürürlüğe girecek olan yeni Dijital Piyasalar Yasası (DMA), Apple'ın Spotify Premium ve benzeri abonelik satın alımlarında bu %30'luk vergiyi uygulamasını engelleyecek.

Bu arada Google da masum değil. O da Apple gibi tekelleştiği Android pazarında uygulamalardan %30 komisyon kesiyor. Ancak Apple'ın durumu çok daha vahim çünkü Android kullanıcıları ayarlar üzerinden bir tıklama ile Google Play dışındaki uygulamaları da telefonlarına kurabilirken, Apple kullanıcıları çok karmaşık teknik hack işlemleriyle iOS'u kırmadan, App Store dışından hiçbir uygulamayı kuramıyor.