Araba camlarındaki siyah noktalar ne işe yarar?

Araçların ön camlarında, genellikle üst kenarda bulunan siyah noktalar ne işe yarıyor? Amacı sadece estetik mi, yoksa çok daha fazlası mı var?

Araba camlarındaki siyah noktalar ne işe yarar?

Arabaların ön camlarının üst kenarlarında bulunan siyah noktalar eminiz hepinizin dikkatini çekmiştir. Ancak adının ne olduğunu ve ne işe yaradığını çoğu kişi bilmez; zira çok önemli bir detay olacağını kimse aklının ucundan bile geçirmez. Peki nedir bunlar ve ne işe yararlar?

Bu küçük noktaların adı frit. Fırınlanmış seramik boyadan yapılan ve çıkarılamayan bu noktaların üç amacı var: Yapı, güvenlik ve estetik. Öncelikle, frit bandı ön camı aracınıza bağlı tutmak için hayati bir önem taşıyor. Aslında oldukça akıllıca ve çok fonksiyonlu bir şerit: Pürüzlü seramik boya, cam ile araç çerçevesini birbirine bağlayan üretan dolgu macunu üzerinde sadece daha iyi ve kavrayıcı bir yüzey sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda bu yapıştırıcının parçalanmasına neden olabilecek ultraviyole ışıktan da koruyor.

Ancak bilimin tek güzel yanı bu değil. Fritler aynı zamanda bir koruma görevi de görüyor: Panelin merkezinde eriyen daha küçük noktaların oluşturduğu desen olarak bilinen nokta matrisi, "merceklenme" olarak bilinen bir optik bozulmayı azaltmaya yardımcı oluyor.

Pittsburgh Glass Works'ten bir mühendis Jalopnik'e yaptığı açıklamada, bu etkinin aslında çoğunlukla ön camın oluşturulması sırasında görüldüğünü söyledi. Camı bükmek için pencere panelleri 700 santigratın üzerinde bir ısıya maruz bırakılıyor ve kenarın etrafındaki kalın siyah bir bant bu termal enerjiyi şeffaf camdan çok daha hızlı emiyor.

Ancak bunun gibi keskin bir ısı gradyanı, ön cam boyunca eşit olmayan kırılma indislerine neden olarak, düz çizgilerin kavisli görünmesine veya camın merkezine doğru eğilmesine neden oluyor. Düzgün görebildiğinizde sürüş daha kolay olduğundan, nokta matrisi bu etkinin oluşmasını engellemek için güzel bir çözüm. Ayrıca fritler, modern araçlarda güneşin vizörlerin arasına girmesini ve yolda sizi kör etmesini de engelleyebilirler.

İşin özü, fritler sadece komik bir isme sahip anlamsız desenler değil, otomotiv mühendisliğinin önemli bir buluşu.