Araştırmacılar, eski bir iPhone 14 ekranından holografik ekran yapmayı başardı

Holografik teknolojiler eskiye göre çok daha uygun bir fiyata gelebilir. Araştırmacılar eski bir iPhone 14'ün ekranını kullanarak holografik bir ekran yapmayı başardı.

Araştırmacılar eski bir iPhone 14 ekranından holografik ekran yaptı

Bilimkurgu hikayelerinde teknolojinin geleceği olarak genellikle holografik teknolojiler kullanılır. Ancak, gerçekçi holografik görüntüler oluşturmak için gereken teknolojinin son derece pahalı olması nedeniyle, holografik teknolojiler çoğu zaman kullanım alanımızın biraz dışında kalıyor. Ancak araştırmacılar, artık bunu sıradan bir iPhone ekranıyla yapmayı başardılar.

Şu anda holografik görüntüler yapabilmemizin tek yolu karmaşık ve pahalı lazer yayıcılar kullanmak. Ancak bu yeni yaklaşım, hologramları sanal gerçeklik uygulamaları ve daha fazlası için çok daha geçerli bir yöntem haline getirebilir. Yalnızca bir iPhone’un dokunmatik ekranını kullanarak gerçekçi 3 boyutlu holografik görüntüler oluşturabildiklerini söyleyen ve bu devrimsel başarıya ulaşan araştırmacılar, bulgularını Optics Letters üzerinde yayınladılar. Yetenekleri göstermek için, tam renkli üç boyutlu bir görüntünün iki katmanlı optik kopyasını oluşturdular.

Bunu, ilk katmanı uzaysal bir ışık modülatörü kullanarak yaptılar. Ancak ikinci katman, bir iPhone 14’ten alınan ekran tarafından yansıtıldı. Bu, araştırmacıların, pahalı lazer sistemleri tarafından oluşturulanlara çok benzeyen gerçekçi görünümlü bir holografik ekran oluşturmak için görüntüleri koordine etmelerine imkan tanıdı.

Sadece bir cümlede açıklamaya çalıştığımız bu yaklaşım çok basit gibi görünebilir ancak aslında son derece karmaşık ve ekrandan gelen ışığı ve uzaysal ışık modülatörünü koordine etmekten sorumlu algoritmayı oluşturmak için çok fazla dikkatli modelleme gerektiriyor. Ancak tüm bu çalışmalar istenilen sonuca ulaştı ve yeni yaklaşım, daha önce kullanılan pahalı lazer sistemlerinden çok daha uygun bir şekilde holografik görüntüler oluşturabileceğimizi gösteriyor.

Geçmişte, NASA’nın bir doktoru UUİ’ye “ışınladığı” zamanlarda olduğu gibi hologramların bazı kullanımına tanık olmuştuk. Ancak bu yeni teknolojiyi görmeye başlamadan önce araştırmacıların onu ölçeklendirmenin ve ticari ve askeri kullanım için daha kabul edilebilir hale getirmenin yeni yollarını bulması gerekecek.

Yine de bu, yakın gelecekte holografik ekranların avuçlarımızda olacağı anlamına gelmiyor. Ancak araştırmacılar, hala çok karmaşık olsa bile teknolojiyi daha uygun fiyatlı hale getirmenin en az bir yolu olduğunu gösterdiler.