Araştırmacılar, yapay zekanın insanlığı yok etme ihtimalini açıkladı

Yapay zeka araştırmacıları arasında yapılan bir ankete göre, yapay zekanın insanlık için varoluşsal bir tehdit oluşturma ihtimali giderek artıyor.

Yapay zekanın insanlığı yok etme ihtimalini açıkladılar

Yapay zeka alanında çalışan araştırmacılar arasında yapılan bir ankete göre, sektörün geneli ilerleme hızının arttığını ve yapay zekanın insanlığa çeşitli şekillerde fayda sağlayabileceğini düşünüyor. Ama pek çok kişi de, daha gelişmiş yapay zekaya ulaşmak için girdiğimiz yarışın potansiyel olumsuzluklarından endişe duyuyor.

Henüz hakem değerlendirmesinden geçmemiş olan ankette 2.778 yapay zeka araştırmacısına, üst düzey makine zekasının (HLMI) insanlık için ne kadar kötü veya iyi olacağı da dahil olmak üzere yapay zeka konularında bir dizi soru soruldu. Katılımcılardan, gelecekteki yapay zeka gelişmelerinin "insan neslinin tükenmesine veya benzer şekilde insan türünün kalıcı ve ciddi şekilde güç kaybetmesine" neden olma olasılığını yüzde olarak derecelendirmeleri istendi. Ortalama tahmin yüzde 5 olarak belirlenirken, aynı şeyin 100 yıllık bir zaman ölçeğinde gerçekleşme olasılığını soran bir soru da yine aynı ortalama tahmini verdi.

Ayrıca anket, sonuçları 2022 yılında yapılan aynı anketin sonuçlarıyla karşılaştırıldı. Genel olarak katılımcılar, yapay zekanın tüm işleri otomatik hale getirmesi veya New York Times'ın en çok satan kurgu romanını yazmak gibi belirli dönüm noktalarına ulaşmanın 2022'de olduğundan daha erken bir tarihte gerçekleşeceğine inanıyordu. O zaman, yapay zekanın en çok satan kitabı yazacağı yıl için ortalama tahmin 2050'den sonraydı. En son ankette, belki de geçen yıl chatbot'lardaki ilerlemenin yarattığı heyecan nedeniyle, bu tahmin 2030'un biraz öncesine geriledi. Diğer dil tabanlı görevlerde de öngörülen zaman çizelgesinde benzer değişiklikler görüldü. Yapay zekanın kamyon sürmesi ve insanların katıldığı maratonlarda yarışması gibi görevlerin 2030'larda gerçekleşeceği tahmin ediliyordu, ancak bu tahminler de biraz daha erkene kaydı.

Ekip yaptığı açıklamada, "Kilometre taşlarının uygulanabilir hale gelmesinin ne kadar zaman alacağına ilişkin görüşler geniş bir yelpazeye yayılabilse de bu yılki ankette daha erken beklentilere doğru genel bir kayma görüldü. Genel olarak, gelişmiş yapay zekanın beklenen sosyal sonuçları hakkında oldukça geniş bir görüş yelpazesi vardı ve çoğu insan hem son derece iyi sonuçlara hem de son derece kötü sonuçlara biraz daha ağırlık verdi. İyimser senaryolar yapay zekanın iş ve yaşamın çeşitli yönlerinde çığır açma potansiyeline işaret ederken, kötümser tahminler yapay zekanın geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasındaki yüksek riskleri açıkça hatırlatıyor" dedi.