Artık, galaksimizin süper kütleli kara deliğinin yerini gösteren bir uygulama da var

Galaksimizin süper kütleli kara deliğinin nerede olduğunu her an takip etmek isteyenlere iyi haber: Artık bunun için bir iPhone uygulaması var!

Artık, galaksimizin süper kütleli kara deliğinin yerini gösteren bir uygulama da var

Dünya’dan yaklaşık 26.000 ışıkyılı uzaklıkta, galaksimizin merkezinde, Güneş’in kütlesinin 4,1 milyon katı olan süper kütleli bir kara delik olan Sagittarius A* yer alıyor.

Kendisine çok yaklaştığı için parçalanan yıldızlar dışında herhangi bir tehdit oluşturmasa da, nerede olduğunu her zaman bilmek isteyebilirsiniz. En azından tasarımcı ve uzay meraklısı Matt Webb, bu düşünce ile ChatGPT kullanılarak tam olarak bunu yapan ve Galactic Compass adını verdiği yeni bir iPhone uygulaması hazırladı.

Uygulama, size tek bir amacı olan ve hareket eden bir ok sunuyor. Bu ok, Sagittarius A* olarak bilinen Samanyolu galaksisinin merkezi süper kütleli kara deliğinin yönünü gösteriyor.

Webb bir blog yazısında, bir zamanlar galaktik merkezin konumunu gün boyunca ve yıl boyunca takip etmek için kendini eğittiğini açıkladı. Webb, “sonunda kaldırımı ya da caddeyi işaret edip, işte orada duruyor diye düşünürdüm” diye yazdı.

Ancak yıllar geçtikçe bu yeteneğini kaybetti. 2021’de yardımcı olacak bir iPhone uygulaması veya web sitesi yapmayı düşündü ancak bunu doğru bir şekilde yapabilmesi için öğrenmesi gereken çok şey olduğuna karar verdi. Ancak 2024’te uygulamayı oluştururken kendisine yardımcı olması için ChatGPT’yi kullanarak projeye yeniden başladı. Elbette bu, yapay zeka (AI) chatbotundan sizin için uygulamayı oluşturmasını istemek kadar kolay olmadı.

Webb’in blog yazısındaki açıklamasında “Oluşturulan kod benim için anlaşılmaz değil. ChatGPT'den birden fazla adım içeren ve görünmeden kod yapıştıran büyük hedefler istemiyorum, bu işe yaramaz” dedi ve ekledi: “Bu deneyim çok daha iyi bir otomatik tamamlamaya veya çok çok iyi bir yazım denetimine benziyor: Oraya kendi başıma ulaşamasam bile çıktıyı anlayabiliyorum.”

Webb, belki birkaç kişinin daha bunu isteyebileceğini düşünerek uygulamayı paylaştı, ancak uygulamanın dünya çapında şaşırtıcı derecede popüler olduğu kanıtlandı.

Galactic Compass adlı uygulama, Apple’ın App Store’unda ücretsiz olarak mevcut. Uygulamayı yükleyerek, Samanyolu’nun merkezine göre nerede olduğunuzu her an bilebiliyorsunuz.