Asus Padfone 2 testte!

İlk modeliyle çok konuşulan Asus Padfone'un ikinci ve daha güçlü sürümü, test merkezimizdeydi!

Asus Padfone 2 testte!

Bu akıllı telefon aynı zamanda bir tablet! Onu isterseniz telefon olarak, isterseniz tablet olarak kullanabiliyorsunuz. Telefonu tablet üzerindeki yuvasına oturtmanız, telefonun tablet olması için yeterli...

Asus, serinin ilk modeliyle karşılaştırıldığında pek çok şeyi değiştirmiş. Tablet istasyona sahip akıllı telefon artık LTE destekliyor; ilk modele göre daha büyük ve çok daha hızlı.

Asus Padfone 2, her açıdan serinin ilk modelinden daha iyi bir cihaz. 4,7 inç büyüklüğündeki telefon ekranı artık AMOLED değil, IPS. Renkler eskisi kadar iyi değil ama yeni ekran 595 cd/m² gibi çok yüksek bir parlaklık oranına sahip. Ayrıca 1.280 x 720 piksel çözünürlüklü ekran 316ppi piksel yoğunluğuna sahip olduğundan çok net görüntü sunuyor. 135 gram ağırlığındaki telefon ele iyi oturuyor.

Padfone 2, ekranın altındaki üç Android tuşunun altına Asus logosunun sığacağı kadar uzun bir telefon. Hatta diyebiliriz ki telefon, test etme şansı bulduğumuz 5 inç altı akıllı telefonlar içindeki en dikkat çekici telefonlardan birisi. Telefonun arka kapağı çıkartılamıyor. Ayrıca microSD kartlar için giriş bulunmuyor; telefon 32 ve 64 GB hafıza seçenekleriyle geliyor. SIM kart girişi sadece microSIM kartlara uygun. Kasanın altında mhl uyumlu bir microUSB girişi bulunuyor.

HSPA, LTE, dual band Wi-Fi

Her ne kadar ülkemizde henüz kullanılamadığından bizim açısından pek bir önemi yok gibi görünse de, Padfone 2 LTE desteği sunuyor. Ama cihaz hala HSPA üzerinden hızlı internet bağlantı desteğine sahip. Padfone 2'de ayrıca 2.4 ve 5 GHz frekanslarında dual-band Wi-Fi desteği bulunuyor. İnternet üzerinde gezinti yaparken herhangi bir sorunla karşılaşmadık. W-Fi üzerinden internete bağlanan Padfone 2, 600 KB boyutlu test sayfamızı 3,9 saniyede açmayı başardı. LTE ağındaysa sadece 2,8 saniyeye ihtiyaç duyuyor.

Tablet istasyonu

Tablet istasyonu

Padfone 2'nin tablet istasyonu sadece telefon için terminal görevi gören pilli bir ekrandan fazlası değil. Tabletin çalışması için telefonu istasyona takmanız gerekiyor. Görünürde bir kilit mekanizması olmasa da telefon istasyona güzel bir şekilde oturuyor.

İlk modelin tablet istasyonu, 273 x 177 x 14 milimetre boyutlarındaydı. Telefonla birlikte 854 gram ağırlıktaydı. Yeni tablet istasyonu 263 x 181 x 11 milimetre boyutlarında ve telefonla birlikte 649 gram ağırlığında. Eski modele göre çok daha şık ve narin olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle ele daha iyi oturuyor ve kullanımı daha kolay. İstasyon telefonu taktıktan iki ya da üç saniye sonra çalışmaya başlıyor.

Bununla birlikte Asus, tabletin, yani istasyonun ekranında bir değişiklik yapmış değil. Padfone 2'de, ilk modeldeki gibi 1.280 x 800 piksel çözünürlükte 10,1 inç ekran bulunuyor. Bunun, günümüzün ihtiyaçları göz önüne alındığında yeterli olduğunu söyleyemeyiz.

5000 mAh gücündeki pilin, ilk modele kıyasla zayıfladığını da belirtmemiz gerekiyor. Asus tablet istasyonu üzerindeki girişlerin sayısını da azaltmış. Tablet üzerinde 3,5 milimetre kulaklık girişi bulunsa da ne yazık ki sadece bir 13 PIN microUSB girişi bulunuyor. Tablet bir PC'ye bağlandığında, dosya sistemine erişilemiyor. Bu sadece telefon doğrudan bağlandığında çalışıyor ama bu sefer de USB Host kipi bulunmuyor.

Telefonla tablet arasında geçiş yaparken, dinamik ekran değişikliğiyle uyumlu olmayan uygulamalar kapanıyor. Bunun dışında cihazlar arası geçiş yaparken herhangi bir sorunla karşılaşmadık. Tablet istasyonunun, kendi başına gayet iyi bir Android tablet olduğunu söyleyebiliriz.

Pil, Android ve kamera

Pil, Android ve kamera

Pil

Eskisine göre daha parlak bir ekrana sahip olan akıllı telefon buna rağmen daha uzun pil ömrüne sahip. 2.140 mAh gücündeki pil, ekran parlaklığı en yüksek seviyeye getirilmişken yaklaşık yedi saat güç sağlıyor ki bu çok iyi bir sonuç. 7 saat 31 dakikalık görüşme süresi gayet iyi. Pilin tamamen dolması 2 saat 43 dakika sürüyor.

Android

Padfone 2'de, ince bir şekilde özelleştirilmiş bir arabirime sahip Android 4.0.4 işletim sistemi kullanılmış. Firmadan yapılan açıklama 4.1 güncellemesinin yakında yayınlanacağı yönünde. Asus'un işletim sisteminde yaptığı değişiklikler, tablete özel uygulamalar için özel bir başlangıç menüsü, kısa yollar ve "Asus Settings" adı verilen seçeneklerden ibaret. Asus Settings'te, tablet istasyonuyla ilgili bazı ayarları belirleyip, ekranın altında yer alan Android tuşlarına işlevler atamak mümkün. Akıllı telefonda Android çok dengeli ve akıcı çalışıyor. Dört çekirdekli Qualcomm işlemci ve 2 GB RAM, bu konuda yardımcı oluyor elbette. Padfone 2 çalışırken huzurumuzu kaçıran herhangi bir aksamayla karşılaşmadık.

13 Megapiksel, 60 Kare...

Asus, Padfone 2'de, Sony'nin kamera teknolojisini kullanmış. 13 megapiksel kameraya bakınca bunun doğru bir karar olduğunu söyleyebiliriz. Testler sırasında yaptığımız çekimler kameranın gündüz ışığında çok iyi fotoğraf çekebildiğini gösterdi: Görüntü net, renkler aslına sadık. Bununla birlikte ortam ışığı azaldıkça görüntü kalitesinin düştüğünü belirtmeliyiz. Padfone 2'deki en büyük yeniliklerden birisi, 720p kalitede 60 fps çok kaliteli çekim yapabilen video kamera. Kamera Full HD çözünürlükte de video kaydı yapabiliyor.

Ses ve sonuç

Ses ve sonuç
Padfone 2 ve Galaxy S3 yan yana...

Ses

Padfone 2'nin müzik oynatıcısı gayet iyi. Cihazla birlikte gelen kulaklıkların ses kalitesi başarılı. Cihazın ses kalitesi, ne yazık ki üst seviye bir akıllı telefondan beklenenin altında: İnternet üzerinden görüşme yaparken arada bir parazit ve metalik sesler duyduk. Normal hat görüşmelerindeyse karşımızdaki kişinin sesinin uzaktan ve boğuk geldiği durumlar oldu. Hoparlör açık görüşme yaparken karşı tarafı duymak zor.

Sonuç

Asus Padfone 2'yle, zaten iyi bir cihazın nasıl daha iyi hale getirileceğini gösteriyor. Akıllı telefon teknolojisinin neredeyse tüm kazanımları Padfone 2'de yansımasını bulmuş. Üst seviye bir telefonda arayacağınız her şeyi bu telefonda bulacağınızı söyleyebiliriz.

13 megapiksel kamera iyi ışık altında harika fotoğraflar çekiyor. Pil, ekran parlaklığı en yüksek seviyedeyken bile yeterli güç sağlıyor. Asus tablet istasyonunu diyete sokup inceltmiş. Böylece ele daha rahat oturur hale gelmiş cihaz. Ama çözünürlüğün yükselmemiş olması bizi hayal kırıklığına uğrattı.

Yakında yayınlanacağı duyurulan Android 4.1 güncellemesinin ardında Padfone 2'nin performansında bir artış olacağı kesin. 32 ve 64 GB hafıza seçenekleriyle piyasaya çıkan Padfone 2'nin yurtdışı fiyatı 800 avro civarında. İlk Padfone'un ülkemize yeni geldiği ve fiyatının da 2.100 TL seviyelerinde olduğu düşünülürse, Padfone 2 Türkiye'ye girdiğine çok da makul bir fiyat etiketine sahip olmayacaktır; orası kesin...

Detaylı test sonuçlarını ve cihazın teknik özelliklerini, bir sonraki sayfamızda bulabilirsiniz...

Tüm test sonuçları ve teknik özellikler

Tüm test sonuçları ve teknik özellikler
İşletim Sistemi Asus arabirimli Android 4.0.4
App Store Bağlantısı Google Play
İşlemci Qualcomm S4 Pro APQ8064
Çekirdek Sayısı Dört
Saat Hızı 1.500 MHz
RAM 2.048 MB
Pil: Konuşma Süresi 7 saat 31 dakika
Pil: İnternet 6 saat 59 dakika
Pil: Dolum Süresi 2 saat 43 dakika
Pil: Kapasite 2140 mAh
Ağırlık 135 gram
Boyutlar 138 x 70 x 10 milimetre
WLAN 802.11n/g/b/a
GSM Quad Band
EDGE Var
UMTS: Veri Alımı 21,1 Mbit/s
UMTS: Veri Gönderimi 5,8 Mbit/s
LTE: Band Tipi 800, 1.800 ve 2.600
Gezinti Aracı Flash Destekliyor mu? -
Video Telefon WLAN ve UMTS
Dokunmatik Ekran Kapasitif (çoklu dokunmatik)
Dokunmatik: Tepki Çok iyi
Ekran: Tip LCD/TFT
Ekran: Boyutlar 58 x 103 milimetre
Ekran: Boyut 4,7 inç
Ekran: Çözünürlük 720 x 1280 piksel
Ekran: Piksel Yoğunluğu 315 ppi
Ekran: Renk sayısı 16.777.216 renk
Ekran: Karşıtlık 157:1
Ekran: Ortam Işığı Altında Parlaklık 595 cd/m2
Ses Kaydı Var
Profiller Var
Push e-mail Var
Hafıza 26.112 MB
Hafıza Kartı Girişi -
USB Sürümü USB 2.0
USB Girişi MicroUSB
USB: 100 MB Veri Transferi Süresi 15 s
SIM Kartı Girişi microSIM
Bluetooth 4.0 (A2DP)
Kamera: Çözünürlük 13 megapiksel
Kamera: Makro Minimum Uzaklık 6 cm
Kamera: Otomatik Odaklanma Var
Video Kayıt Çözünürlüğü 1.080 x 1.920 piksel
TV Çıkışı microUSB araclığıyla HDMI (MHL)
Müzik Oynatıcı: Formatlar MP3, AAC
Kulaklık Çıkışı 3,5 mm
Video Oynatıcı Var
FM Radyo Var
Navigasyon: GPS Alıcı Var
Navigasyon: Yazılım Önceden yüklü
Navigasyon: Tam Sürüm Tam sürüm
GPS: GPS Kilitlenme 8 saniye
Karşılaştırma: Browsermark 1772 puan
Kutu İçeriği USB kablosu, kulaklık, CD ve hafıza kartı üzerinde kullanıcı kılavuzu
Okuyucu Yorumları