Avrupa Birliği'nden Apple'a ve Microsoft'a nefes aldıran iMessage ve Edge kararı

iOS'u üçüncü taraf uygulama mağazalarına açmak da dahil olmak üzere pek çok konuda Apple'ı sıkıştıran Avrupa Birliği, iMessage konusunda bu kez şirketi sevindiren bir karara imza attı. Bu karar aynı zamanda Microsoft için de iyi bir haber olarak değerlendirilebilir.

Avrupa Birliği'nden Apple'a ve Microsoft'a nefes aldıran iMessage ve Edge kararı

Bloomberg’in haberine göre Avrupa Komisyonu, AB bölgesinde Mart ayı başlarında Dijital Pazar Yasaları resmen başladığında, Apple’ın iMessage platformunu, Microsoft'un Bing’ini ve Edge web tarayıcısını düzenleme dahil etmeyeceğine karar verdi.

İnceleme, Apple’ın iMessage’ının ve diğer bazı platformların DMA kurallarına tabi tutulacak hakim bir konuma sahip olmadığını ortaya çıkarttı. Yine de bu, Apple’ın bu yeni mevzuata uymak zorunda kalmayacağı anlamına gelmiyor. Şirket, iOS 17.4 Mart ayı başlarında piyasaya sürüldüğünde iPhone’u büyük ölçüde üçüncü taraf geliştiricilerin kullanımına açmak zorunda kalacak.

Avrupa Birliği kullanıcıları ve geliştiricileri aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli değişikliklerle karşılaşacak:

Üçüncü taraf uygulama mağazaları veya alternatif uygulama mağazaları: AB’deki uygulama geliştiricileri, diğer değişikliklerin yanı sıra Apple’ın müşteri deneyimi, destek ve dolandırıcılığı önleme kriterlerini karşıladıkları sürece uygulamalarını alternatif uygulama mağazalarında sunmayı seçebilir.

  • iOS uygulamaları: Dağıtım kanalına bakılmaksızın tüm uygulamalar için geçerli olan, platform bütünlüğüne ve kullanıcıları korumaya odaklanan temel bir inceleme. Nihai onay, otomatik kontroller ve insan incelemesinin bir kombinasyonunu içerir.
  • Varsayılan tarayıcı seçenekleri: AB kullanıcıları, iOS 17.4'e güncelleme yaptıktan hemen sonra iOS cihazlarında en çok indirilen tarayıcılar listesinden yeni bir varsayılan tarayıcı seçebilir.
  • NFC üçüncü taraf erişimi: Avrupa iPhone'ları için bankalar ve üçüncü taraf ödeme hizmetleri sunulabilir.
  • Daha fazla erişim: Geliştiriciler, Apple için ek donanım ve yazılım özellikleri isteyebilir.

Apple ve Microsoft, Avrupa Komisyonu’nun beş aylık bir incelemenin ardından iMessage, Bing ve Edge’i “temel platform hizmetleri” olarak adlandırmama kararını destekleyerek övdü. Bu kararın temel nedeni, işletmelerin bu platformları yaygın olarak kullanmaması gibi gözüküyor. Öte yandan Meta’nın WhatsApp ve Messenger uygulamalarında birlikte çalışabilirlik kurallarına uyması gerekecek. Örneğin bu platformların, artık bir tür Telegram desteği sunması gerekecek.