Avrupa'daki akıllı telefon satışları, 2012'den beri en düşük seviyesine geriledi

Açıklanan yeni veriler, Avrupalı tüketicilerin yeni akıllı telefonlarla pek de ilgilenmediğine işaret ediyor. Satış rakamları, 2012'den beri en düşük seviyeye inmiş durumda.

Akıllı telefon satışları, Avrupa'da dibi gördü

Piyasa analiz şirketi Counterpoint Research'ün son rakamlarına göre, Avrupa'daki akıllı telefon satışları en düşük seviyeye indi.

Firma, Avrupa akıllı telefon sevkiyatlarının durumuna ilişkin son raporunda 2023 yılının 2. çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre %12'lik bir düşüş yaşandığını iddia ediyor. Ayrıca analistler bunun 2012'nin ilk çeyreğinden bu yana en düşük çeyreklik satış hacmi olduğunu belirtiyor. Batı Avrupa %14 ile en güçlü düşüşü yaşarken, Doğu Avrupa'da %8'lik bir düşüş görüldü.

Rusya ise yıllık bazda %4'lük bir büyüme kaydetti. Ne yazık ki bu durum, pazarın kendisinde ya da vatandaşların alım gücünde herhangi bir iyileşmeden ziyade, 2022'nin 2. çeyreğinin ülkenin Ukrayna'yı işgali ve büyük akıllı telefon oyuncularının pazardan çıkmasından sonraki ilk çeyrek olmasından kaynaklanıyor.

Analistler ayrıca Xiaomi'nin Rusya'da pazar lideri olduğunu ve Realme'nin ikinci sırada yer aldığını açıkladı. Counterpoint, realme'nin Samsung ve Apple'ın piyasadan çekilmesinden büyük fayda sağladığını savunuyor. Bu aynı zamanda realme'nin üst üste beşinci çeyrekte de iki numarayı koruduğuna işaret ediyor ve bu süre zarfında lider Xiaomi ile arasındaki farkı sürekli olarak daraltmayı başarmış durumda.

Akıllı telefon pazarı, yeni modellerin yalnızca artan iyileştirmelerle gelmesi ve farklı üreticiler arasında form faktörlerinin neredeyse aynı olması nedeniyle yıllardır zor bir noktada. Yeni akıllı telefonlar "vay be" faktörünü kaybetti, bu da tüketicilerin giderek daha fazla kullanılmış ve yenilenmiş cihazlara yönelmesinin nedenlerinden biri. Katlanabilir cihazlar umut vaat ediyor, ancak şu ana kadar tüketicilerin çoğunluğunun ilgisini çekmeyi başaramadılar.