Yeni Omicron varyantı BA.5 ile aşılar etkisiz hale mi geldi?

Şu sıralar artan COVID-19 vakalarının baş kahramanı olan BA.5 varyantı, aşıların etkisini kaybetmesine neden oluyor mu? Cevap belli oldu...

Yeni varyant BA.5 ile aşılar etkisini yitirdi mi?

Eğer yakın zamanlarda COVID olduysanız, BA.5 varyantının size bulaşmış olma ihtimali yüksek. COVID’in bu yeni varyantı bir öncekinden çok farklı olmasa da, yine de endişe verici olarak görülüyor.

BA.5 aslında tamamen yeni bir varyant değil ve Omicron ailesinin kollarından biri. COVID sebepli hastaneye yatışların arttığı zamanlardan da görülebildiği üzere, Alpha ile başlayıp Delta ile devam eden ve 2021’in sonlarında Omicron ile bir kez daha hastalığın hızla yayılmasına sebep olan pek çok farklı varyantla karşılaştık. Şimdi ise BA.5 ve yakın akrabası BA.4 artışta.

Neyse ki yeni bir türün çıkması ile daha önce aşılar sayesinde edindiğiniz bağışıklık tamamen kaybolmuyor. Aşı tam bir bağışıklık sağlayamasa da, virüs ile karşılaştığınızda ciddi bir hastalık geçirmemeniz için aşırı önemli olan bir bağışıklık seviyesi korunuyor. Aşılar, COVID sebepli hastaneye yatışların sayısında çok ciddi bir azalma yaşanmasının en büyük sebebi olarak karşımıza çıkıyor.

Bu yüzden, salgın halen sona ermediği için aşılar ve diğer makul sağlık önlemlerini toplu bir şekilde kullanmaya devam etmemiz çok büyük bir önem taşıyor.