Dünya'nın en hızlı 5G internetine sahip ülkeler açıklandı; ABD ilk ona giremedi

Ookla, yayınladığı yeni raporunda Dünyanın en hızlı 5G internetine sahip ülkeleri açıkladı. De telefon pazarı ABD'nin ilk onda kendine yer bulamaması herkesi şaşırttı.

Dünya'nın en hızlı 5G interneti hangi ülkede?

İnternet hızı testi dendiğinde akla gelen ilk şirket olan Ookla’nın son raporuna göre, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) dünyanın en hızlı 5G ağına sahip ülkeler listenin başına yerleşti. Orta doğu ülkesi, 2023’ün ikinci çeyreğinde ortalama 557,63 Mbps 5G indirme hızı kaydetti.

BAE merkezli telekom operatörü etisalat by e& ise, 680,73 Mbps’lik ortalama hızıyla dünyanın en hızlı 5G servis sağlayıcısı oldu. Bu arada, ülkenin önde gelen operatörlerinden bir diğeri olan du ise 453,93 Mbps indirme hızıyla en iyi 5G operatörleri arasında yer alıyor.

Analitik firmasına göre BAE’nin etkileyici sayıları, iki operatör arasındaki artan rekabetten kaynaklandı. Ookla, mobil oyun ve video akışı deneyiminden bahsederken, etisalat by e& ve du tarafından sırasıyla ortalama 43 ms ve 57 ms oyun gecikmeleri olduğunu belirtti.

Bu, 4G LTE ve hatta WiFi ile karşılaştırıldığında daha iyi video başlatma sürelerine ve daha az video arabelleğe alınmasına yol açtı. Ookla, BAE’nin geliştirilmiş 5G deneyiminin operatörlerinin Net Destekleyici Puanını (NPS) yükselttiğini ve kullanıcıların 4G yerine 5G’yi önerme olasılığının daha yüksek olduğunu belirtiyor. NPS, bir müşterinin bir ürünü veya hizmeti arkadaşlarına önerme olasılığını ölçmek için kullanılan bir araştırma metriği.

Ookla, yayınladığı blog yazısında “piyasadaki 5G kullanıcılarının 4G’ye kıyasla ülkenin ağlarını önerme olasılığı daha yüksektir, etisalat by e& 2023’ün 2. çeyreğinde 64,7 puanla pazar lideri ve du 46,7 ile onu takip ediyor” dedi.

du’nun 2023'ün 2. çeyreğinde performans düşüşü kaydetmesiyle iki operatör arasındaki hız farkı büyüdü. Ayrıca e& by etisalat, 83,35 Mbps’lik ortalama indirme hızıyla 4G alanında aynı liderliği tekrarlıyor ve du 64,96 Mbps ile takip ediyor.

5G, düzenleyici TDRA’nın (Telekomünikasyon ve Dijital Devlet Düzenleme Kurumu) spektrumu tahsis etmesinden sonra 2019’da BAE’de ticari olarak mevcut hale geldi. Her iki operatör de, Covid-19 salgınının getirdiği, gelirlerin düşmesine ve ön ödemeli harcamaların sınırlı olmasına yol açan zorlu koşulların üstesinden gelmeyi başardı. Artık operatörler, video akışı hizmetleri, canlı spor ve mobil oyun gibi paket avantajlar sunarak daha fazla faturalı aboneyi kendilerine çekmeye odaklanıyor.

En hızlı 5G ağına sahip ülkeler arasında BAE’yi Güney Kore (501,56 Mbps), Katar (465,62 Mbps), Brezilya (447,30 Mbps) ve Singapur (388,55 Mbps) takip ediyor. Singapur, en hızlı sabit genişbant ağlardan bahsedildiğindegenellikle üst sıralarda yer alıyor. İkinci en büyük akıllı telefon pazarı olan ABD ve Hindistan en hızlı 10 5G listesine giremedi.