Battlefield 5 İncelemesi

Battlefield 5, 2. Dünya Savaşı'nın daha önce görülmemiş detaydaki tasviriyle ve yenilenmiş oyun mekanikleri ile köklerine geri dönüyor!

İnceleme: Battlefield V

Oynanabilir bir hikayeye sahip olan yani sadece çoklu oyuncu temelleri üzerine kurulmamış bir oyunun diğerleri karşısında büyük bir avantaja sahip olduğunu söylersek herhalde yanlış olmaz. Yeni nesil oyuncular aynı fikirde olmayabilir belki ama uzun yıllardır oyun oynayan nesil için bir hikaye gerçekten büyük önem taşıyor. Dolayısıyla bizim için rekabette son rauntta Battlefield V, birçok noktaya ek olarak bu konuda da Call of Duty Black Ops IV karşısında büyük bir avantaj sağlayacak gibi görünüyor.

Serinin en iyi oyunu sizce hangisi?

Serinin en iyi oyunu sizce hangisi?

Şimdiye kadar Battlefield oyunları söz konusu olduğunda serinin en iyi oyunu herkes için büyük bir değişiklik gösterebiliyordu. Bunun sebebi elbette her oyunun bir öncekinden bambaşka bir temaya sahip olmasıydı. Bundan sonra ise bu sorunun tek bir cevabı olacağına eminiz. O da Battlefield V. Bizce Battlefield V'in serinin en iyi oyunu olmasının en büyük sebebi tüm serideki oyunların en etkili özelliklerini bir araya getirmiş olmasında yatıyor. Battlefield 3'den Battlefield 1'e, Battlefield 1942'den Bad Company 2'ye bizi bu oyunlara bağlayan en çekici detaylara bu oyunda da yer verilmiş.

Elbette oyunun 2. Dünya Savaşını birebir yansıtma konusunda çok gerçekçi olmadığını söyleyenler olacaktır. Ancak bir Churchill tankının, arkasına siper aldığınız bir binayı dağıtarak geçtiğini gördüğünüzde ya da bir Spitfire'ın makineli tüfek mermilerinden birinin yakındaki bir alanı tararken çıkardığı sesi duyduğunuzda emin olun bunun hiçbir önemi kalmıyor. Oyun o kadar gerçekçi hissettiriyor ki kendinizi bir 2. Dünya Savaşı filminin içindeymişsiniz gibi hissetmenize yetiyor da artıyor bile.

Yeni oyun mekanikleri alınan keyfi katlıyor

Yeni oyun mekanikleri alınan keyfi katlıyor

DICE, Battlefield V'de oyunculara yepyeni oyun mekanikleri sunuyor. Bunlardan ilki silahınızı kullanmaya başladığınızda ortaya çıkıyor. Artık mermiler Battlefield 1'deki gibi tamamen tesadüfi bir şekilde sapmıyor. Hepsinin öğrenilebilir ve görsel tabanlı bir geri tepme sistemi bulunuyor. Konsol oyuncuları için ise otomatik hedefleme sistemi de unutulmamış. Bu yeni silah mekanikleri ile seri eskisinden çok daha güzel bir deneyim sunuyor.

Ayrıca Battlefield V'de başarılı olabilmek için daha önce Battlefield 1'in teşvik ettiği Rambo vari yalnız kurt oynama stilinizden de kurtulmanız gerektiğini söylememiz gerekiyor. Çünkü yeni oyunda sınıfının rolünü en iyi yerine getiren ve takımına en çok bağlı kalan oyuncu oyunda en uzun süre kalan kişi oluyor. Sıhhiye sınıfında olmasanız bile takım arkadaşlarınızı iyileştirebilmek bizce yeni eklenenler arasında oyuncuyu bir takım olarak oynamaya teşvik eden en önemli özellik. Böylece yıllar boyunca tek başına oynama teşvik edildikten sonra en sonunda bu takım oyununun hakkı verilmiş oluyor desek herhalde yanlış olmaz.

Battlefield serisinde hasar görebilen oyun dünyası, yıllar boyunca belki de bu oyundan keyif almamızı sağlayan en önemli özelliklerden biriydi. Şimdi ise devrimsel sayılabilecek yeni bir özellik ile artık sadece yıkmıyor yeni siperler de inşa edebiliyorsunuz. Serinin diğer oyunlarının aksine sizi daha temkinli oynamaya teşvik eden Battlefield V'de kendiniz ve takım arkadaşlarınız için yıkılmış evler ve duvarları tamir edip yeni siperler oluşturabiliyorsunuz. İlk olarak Fortnite'da tanıştığımız bu özelliği bakalım çoklu oyuncu modlarında Battlefield oyuncular ne kadar sahiplenip kullanacaklar.

BF V'i oynamak için artık daha fazla neden var

BF V'i oynamak için artık daha fazla neden var

DICE elbette yeni oyunda sadece oyun mekaniklerine odaklanmamış. Yeni oyunu sadece lansmandan sonra değil sonrasındaki aylar boyunca da aynı heyecanla oynamaları için oyunculara gereken motivasyonu sağlamak için elinden geleni yapmış. Oyunda yer alan ilerleme sistemi, Battlefield V kariyeriniz boyunca size Company Coin adı altında bir oyun içi para birimi de kazandırıyor ve bunlarla silah güncellemeleri ve kozmetik nesneler satın alabiliyorsunuz. Ek olarak her askeri sınıf için de bu sistem yeni silahları, aletleri, yeni kozmetik nesneleri ve yeni challange'ları da aktif ediyor. Her silahın kendi gelişim sistemi de bulunuyor. Bu sistem ile artık oyuncuların oyunu oynamaya devam etmesi için de bir neden yaratılmış oluyor.

Kısa da olsa hikaye modları olmadan olmaz!

Kısa da olsa hikaye modları olmadan olmaz!

Gelelim bizim için vazgeçilmez olan hikaye moduna. Savaş hikayeleri (War Stories) bu oyunda da yer alıyor. Hikaye modunda bu sefer gizlilik de büyük önem taşıyor. İlk başta bir Battlefield oyunu ile bağdaştıramasanız da bu şekilde ilerlerseniz sonuca ulaşma çabanızda daha az öleceğinizi de ekleyelim. Hikaye modları bizi yine 2. Dünya Savaşının cephelerinden çok çarpıcı hikayelerle buluşturuyor. Ancak çok fazla takılmazsanız her bölümü 1 -1,5 saat gibi bir sürede bitirebiliyorsunuz ki bu bizce oldukça kısa. Hem hikaye ve karakterlerle yeteri kadar bağ kuramıyorsunuz hem de tadı damağınızda kalıyor.

Battlefield 1'in hikayesini de bir çırpıda bitirdiyseniz, yeni oyundan daha fazlasını bekleyeceğiniz için bir miktar hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Ancak tabi COD Blackops 4'ü gördükten sonra buna da şükür demek gerekiyor. Umarız Battlefield'in akıbeti de aynı olmaz ve gelecek yeni oyunlarda her zaman oynayacak bir hikaye bulabiliriz temennisi ile hemen çoklu oyuncu moduna geçelim.

Çoklu oyuncu modları oyunun isminin hakkını veriyor

Çoklu oyuncu modları oyunun isminin hakkını veriyor

Battlefield V'in çıkışı ile birlikte gelen 8 tane haritanın kalitesi tek kelime ile mükemmel. Bize, şimdiye kadar 2. Dünya Savaşı oyunlarında sayısız defa gördüğümüz ve tahmin edilebilen konumlardan tamamen uzaklaşarak; Pitoresk pastoral Fransız manzaraları, karlı Norveç dağ geçitleri ve savaştan yıpranmış Rotterdam şehri gibi noktaları sunuyor.

Battlefield V'in yeni çoklu oyunculu modu Büyük Operasyonlar, 4 gün boyunca 64er kişilik takımların üç ya da dört farklı saldırı ve savunma modunu dört harita üzerinde oynadığı bir karşılaşma sunuyor. Her Büyük Operasyonlar karşılaşması Battlefield'ın yeni iki modundan biri olan hava indirme ile başlıyor ve saldıran takım haritadaki belirli noktalara indirme yaparak topçu bataryalarını havaya uçurmaya çalışıyor. Bunlara ek olarak henüz açılmamış Airborne, Final Stand ve Firestorm da dahil olmak üzere Breakthrough, Conquest, Domination, Frontlines ve Team Deathmatch gibi modlar da oyunda yer alıyor.

Standart çoklu oyuncu ve hikaye modlarına ek olarak yakın zamanda daha fazla Battlefield V modu da oyuna eklenecek. Bunlar arasında tanıtım videosunda da oldukça fazla dikkat çeken battle royale modu Firestorm da yer alıyor. Bu mod oyun yayıncıları için yeni bir trend başlatma potansiyeline de sahip gibi duruyor. Sonradan eklenecek modlar hakkında şimdiden çok fazla şey söylemek doğru olmaz. Burada en önemli nokta tüm bunların oyuna tamamen ücretsiz olarak eklenecek olmasında yatıyor.

Böylece tamamlanmadan piyasaya sürülen ve oyuncuları kalanı için yeniden para ödemeye mecbur bırakan oyunların aksine Battlefield V'in şu an markette yer alan en oyunu dostu AAA FPS oyunu olduğu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Sonuç

Sonuç

Battlefield V, bizce kesinlikle serinin en iyi oyunu olmaya aday. Yeni oyun mekanikleri, kariyer sistemi ve çoklu oyuncu modları ile bize 2. Dünya Savaşının şimdiye kadar görmediğimiz cephelerindeki ilginç hikayeleri hiç olmadığı kadar detaylı bir şekilde sunuyor. Oyun en iyi görsel deneyimi Xbox One X sürümünde sunuyor. Dolayısıyla seçim şansınız varsa bunu dikkate almak isteyebilirsiniz. Oyunun sonradan eklenecek içerikleri ücretsiz olarak verecek olması ise elbette büyük avantaj.

85

Yapım: DICE
Dağıtım: EA
Tür: Aksiyon, Taktik, Macera, FPS
Platform: XONE/PS4/PC
Web: www.ea.com/tr-tr/games/battlefield/battlefield-5

Okuyucu Yorumları