512 disket sürücüsü, 16 sabit disk sürücü ve dört tarayıcı: İnanılmaz bilgisayar orkestrası Floppotron ile tanışın

Bu orkestra bildiklerinize hiç benzemiyor: 512 disket sürücüsü, 16 sabit disk sürücü ve dört tarayıcıdan oluşan Floppotron, herkesi büyülüyor...

Bilgisayar parçalarından oluşan dev orkestra Floppotron ile tanışın

Yalnızca elektrik motorlarını kullanarak müzik çalan devasa bir "PC donanım orkestrasıyla" yani namı diğer Floppotron adındaki sistemle tanışmaya hazır mısınız? Floppotron hantal, devasa, müzikal olarak inceliksiz olarak görülebilir ancak seyretmesinin kesinlikle keyifli olduğunu söyleyebiliriz. Bu enstrüman, 2011'den beri çeşitli yinelemelerini inşa eden Polonyalı mühendis Paweł Zadrożniak'ın çalışmaları ile ortaya çıktı.

İlk Floppotron, Star Wars'dan The Imperial March’ı çalan sadece bir çift disket sürücüden oluşuyordu, ancak en son sürümü olan Floppotron 3.0, tam bir PC çevre birimleri orkestrası içeriyor: 512 disket sürücüsü, 16 sabit disk sürücü ve dört tarayıcı.

Floppotron'un arkasındaki konsepti basit bir şekilde elektrik motorlarının ses çıkarması olarak açıklayabiliriz. Motoru (frekansını) ne kadar hızlı ve sert çalıştırdığınızı tam olarak ayarlayarak belirli notaları üretmek mümkün. Bu notalardan yeterli miktarını bir araya getirdiğinizde de ortaya müzik çıkıyor.

Zadrożniak'ın Floppotron 3.0 ile ilgili ayrıntılı bir blog yazısında açıkladığı üzere, sistem artık inanılmaz derecede karmaşık hale geldi. Disket sürücü duvarı, her biri aynı anda tek bir notayı işleyen, ses zarfını (ne kadar yüksek veya yumuşak olduğu; ne kadar vibratoya sahip olduğu gibi) değiştiren sürücü sayısıyla sütunlar halinde düzenlendi. Bu disket sürücüleri düşük tonları üretmek için kullanılırken, tarayıcı bölümü daha yüksek perdeleri sağlamak için tarayıcıların daha büyük motorlarını kullanıyor. Bir grup sabit disk sürücüsü ise disk plakaları boyunca hareket eden sürücü kafaları tarafından oluşturulan patlama ve tıklamalarla vurmalı bölümü oluşturarak orkestrayı tamamlıyor.

Floppotron gerçekten bir sanat eseri ve Zadrożniak'ın çalışmalarına devam etmesini umuyoruz.