Bilmeniz gereken 5 router işlevi

Sizi dünyaya bağlayan router'ınızın bu 5 önemli işlevini ve ne işe yaradığını biliyor musunuz?

Router'ınızı tanıyor musunuz?

Router'ınızla sadece internete bağlanmak istiyor olabilirsiniz. Ancak bu durumda bile router arayüzünüzüne hiç bakmadıysanız (genellikle 192.168.1.1 adresini ziyaret ederek açabileceğiniz sayfa), internet deneyiminizi iyileştirecek birçok şeyi kaçırıyor olabilirsiniz. Bu yazımızda router'ların çoğunda bulunan 7 önemli işlevden bahsetmek istiyoruz.

Not: Router ayarlarınızı değiştirirken dikkatli olmanız gerektiğini hatırlatalım. Yanlış bir ayar, sizi internetsiz bırakabilir.

MAC adreslerine göre filtreleme

Ağa bağlı her cihaz, MAC (Media Access Control) olarak bilinen eşsiz bir adrese sahiptir. Bu cihazlara bilgisayarlarınız, telefonunuz, oyun konsolunuz ve tabletiniz dahildir. MAC filtreleme ise router'ınıza belirli cihazların bağlanmasına/bağlanmamasına izin vermeye yarar. Bazı router'lar iki ayrı liste yoluyla MAC adreslerine izin vermenizi veya engellemenizi sağlarken, bazı eski router'lar sadece izin verdiğiniz veya engellemek istediğiniz adresleri ayarlamanıza izin veriyor.

En yüksek güvenlik için sadece belirli MAC adreslerinin router'ınıza erişmesine izin vermelisiniz. Ancak bu durum, internetinizi kullanmak isteyen arkadaşlarınız veya yeni cihazlar için zahmetli bir durum oluşturabilir. Bunun yerine belirli MAC adreslerini engellemeyi de tercih edebilirsiniz.

Port yönlendirme ve diğer işlevler

Port yönlendirme ve diğer işlevler

Port yönlendirme

İnternette her veri, bir IP adresine, belirli bir port yoluyla gönderilir. Router'lar port yönlendirmeyi genellikle otomatik olarak yaparlar, ancak bazı az kullanılan port aralıklarında bu işi sizin yapmanız gerekebilir (özellikle oyunlar için). Sunucular da bazı portlarını yönlendirmek durumundadır. Bağlantınızda sorunlar yaşıyorsanız, doğru portları doğru cihazlara yönlendirmeniz gerekli olabilir.

Quality of Service Wi-Fi çoklu ortam

"Quality of Service" internette yaptığınız belirli işlemlere daha yüksek öncelik atanarak daha çabuk bitirilmesini sağlar. Bu sayede örneğin siz World of Warcraft oynarken anında mesajlaşma ve diğer paketler World of Warcraft'ın paketleri gönderildikten sonra iletilir.

"Wi-Fi çoklu ortam" ise bu işlevin özel bir halidir ve kullanımı çok daha kolaydır. Bu seçenek ya etkindir, ya da devre dışıdır. Wi-Fi çoklu ortam, ses, video ve müzik gibi çoklu ortam verilerinin iletimini optimize etmek için çalışır.

Misafir erişimi (Guest Access)

Bazı modemlerin sunduğu Misafir erişimi sayesinde tüm ağınızı paylaşıma açmadan, sadece internetinizi paylaşabilirsiniz.

Fabrika ayarları

Router'ınızın ayarlarını değiştirip denemeler yaparken işler yolunda gitmediğinde sizi kurtaracak bir işlev olan Fabrika Ayarları, isminden de anlaşılacağı gibi cihazınızı ilk günkü haline geri döndürür. Router'ınızı sıfırlamak için üzerinde bir düğme bulunabilir, ayrıntılı bilgi için router'ınızın kılavuzuna bavşurabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları