Binlerce ön sipariş alan uçan araba Alef Model A: Tek sorunu, uçtuğunu kimsenin görmemesi

"Uçan otomobil" konsepti on yıllardır dünyanın gündemini meşgul ediyor ancak onu hala efektif şekilde hayata geçirebilen bir şirket olmadı. Alef ise geliştirdiği aracın 3 bin ön sipariş aldığını iddia ediyor ancak bu aracı uçarken gören kimse yok.

Uçan otomobil hayaline hangi milyarderler servet dökmedi ki; hangi girişimciler bu yolda telef olmadı ki? En son, Google'ın kurucusu Sergey Brin, birbiriyle yarışmaları için iki şirket kurup bu şirketlerin uçan otomobil geliştirmesi için milyar dolarları bu işe gömmüştü ama o da başarılı olamadı.

Şimdi ise Alef isimli şirket, uçan otomobilinin 3 bin ön sipariş aldığını iddia ederek ortaya çıktı. Ancak bir sorun var, bu otomobili uçarken gören kimse yok.

Alef Aeronautics şirketinin CEO'su Jim Dukhovny dünyanın ilk gerçek uçan arabası olduğunu belirttiği Model A için 2.850'den fazla ön sipariş aldığını iddia ediyor. Geçtiğimiz hafta Barselona'da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi'nde konuşan Dukhovny, 300.000 dolarlık bir uçan arabayı rezerve etmek için 150 dolar ya da öncelik sırasına girmek için 1.500 dolar depozito yatırmak zorunda olan Alef müşterilerinin Alef Model A'yı tarihin en çok satan uçan aracı haline getirdiğini savundu.

Dukhovny, elektrikli dikey kalkış ve iniş araçlarına atıfta bulunarak, "Bu Boeing, Airbus, Joby, Archer ve eVTOL'ların çoğunun toplamından daha fazla" dedi. Ancak, milyonlarca dolarlık uçaklar satan Boeing ve Airbus'ın sipariş almadan önce 150 doların çok üzerinde depozito aldığını hatırlatmış olalım.

Alef Model A, Joby ve diğer üreticilerin daha çok helikopter ya da dev drone'lara benzeyen tasarımlarının aksine normal bir arabaya benziyor. Bu da onu, "aynı zamanda uçabilen gerçek bir otomobil" hayalini kuran milyonların gündemine taşıyor.

Aslında Model A, bildiğimiz bir drone gibi çalışıyor. Aracın merkezi kapsülünde sürücü ve yolcu otururken, dört tekerin bulunduğu noktada da pervaneler çalışıyor. Aracın kasası ise "otomobil şeklinde" biçimlendirilmiş tel ızgaralardan oluşuyor. Böylece bildiğimiz dört pervaneli iri bir drone, otomobil görüntüsüne kavuşuyor.

Yine de bu aracı henüz uçarken kimse görmedi ama şirket aracın nasıl uçacağına dair simülasyon görüntüleriyle reklam yapıyor ve bu reklamları çok beğenen izleyicilerden bazıları da 150 dolarlık ön sipariş ücretini ödemeye razı oluyor gibi görünüyor.

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR