Bir anda ortaya çıkan ada, giderek büyümeye devam ediyor

Japonya'da, volkanik faaliyetler nedeniyle biranda ortaya çıkan ada, her geçen gün büyümeye devam ediyor ve bu büyüme, artık uzaydan bile görülebiliyor.

Bir anda ortaya çıkan ada, giderek büyümeye devam ediyor

Japonya’nın sahip olduğu ada sayısı için "inanılmaz" demek muhtemelen yanlış olmaz. Bu ülkede o kadar fazla ada bulunuyor ki, bu yıl Şubat ayında yeniden sayım yapıldığında, daha önce düşünülen 6.852 adanın yerine, ülkenin yaklaşık 14.125 adaya sahip olduğu ortaya çıktı. Daha da şaşırtıcı olansa, bu muazzam sayının volkanik aktiviteler nedeniyle artmaya devam etmesi.

21 Ekim 2023’te, Iwo Jima adasının kıyısının hemen açıklarında bir su altı patlaması meydana geldi ve püsküren jetler havada 50 metreye kadar yükseldi. Birkaç metre çapında kayaların da fırlamasına neden olan patlama, “yeni ada” anlamına gelen “Niijima” adında yeni bir adanın ortaya çıkmasına sebep oldu. Volkanik kül ve kayalardan oluşan bu yeni ada, ekim ayı sonunda uzaydan fotoğraflandı ve ne kadar büyüdüğü ortaya çıktı.

Ada, ortaya çıkmasından bu yana büyüyor ve Tokyo Üniversitesi’nin bildirdiğine göre şu anda kuzeydoğu-güneybatı yönünde 8,6 kilometre ve kuzeybatı-güneydoğu yönünde 5,6 kilometre ölçülerine ulaştı.

Üniversite tarafından yapılan bir basın açıklamasında, “freatomagmatik patlamanın meydana geldiği krater ve adayı oluşturan kaya kütlelerinin fırlatıldığı havalandırma deliği” olmak üzere “patlamaların en az iki yerde meydana geldiği tahmin ediliyor” denildi.

Açıklamada, “Bu patlamanın yeri 2022’deki patlamayla hemen hemen aynı” ifadesine yer verildi. Uzmanlara göre Iwo Jima’daki magma faaliyeti yeniden başlamış durumda.