Japonya açıklarında bir anda okyanustan yükselen yeni ada herkesi şaşırttı

Japonya açıklarında bir anda okyanus yüzeyinde beliren yeni ada herkesi şaşırttı. Ama aslında bu "yeni doğan" adanın mantıklı bir açıklaması var.

Japonya açıklarında bir anda okyanustan yükselen ada herkesi şaşırttı

Geçtiğimiz ayın sonlarında meydana gelen su altı patlamasının ardından, Japonya kıyılarında dumanlar çıkaran ve yavaş yavaş büyüyen yeni bir volkanik ada ortaya çıktı. Yeni ada, Pasifik Okyanusu’nda Tokyo’nun 1.000 kilometre güneyindeki Ogasawara Adaları’nın bir parçası olan Iōtō’nun (eski adıyla Iwo Jima) kıyısından görülebiliyor.

The Japan Times’ın bildirdiğine göre bu ada, isimsiz bir deniz altı yanardağının 21 Ekim’de patlaması sonucu oluştu. Bu habere göre, 30 Ekim itibarıyla magma deniz yüzeyine ulaştı ve yeni bir ada şeklinde birikmeye başladı.

Tokyo Üniversitesi'nden fahri volkanoloji profesörü Setsuya Nakada, yayın ile yaptığı görüşmede “Daha önceki bir aşamada, siyah renkli dikey bir jet, katılaşmış bir magma olan enkaz ve su yukarı doğru fışkırdı. 3 Kasım’dan bu yana patlama değişmeye başladı ve volkanik kül emisyonu patlayıcı bir şekilde devam ediyor” dedi ve devam etti: “Lavın bulunmadığı alanlar kazınarak kaybolabilir. Eğer giderek daha fazla lav çıkıp alanı kaplarsa, o kısmın sonsuza kadar kalacağını düşünüyorum.

Dalgaların altındaki volkanik faaliyetlerin bir sonucu olarak dünya okyanuslarında düzenli olarak yeni adalar oluşması çok nadir bir durum değil. Sualtı yanardağların patlamaları, deniz suyu sebebiyle hızla soğuyan erimiş malzemeyi püskürterek deniz yüzeyinin üzerine çıkabilen katı bir tümsek oluşturuyor. Örneğin, Ağustos 2021’de yine Japonya’nın Iōtō adasının yakınında bulunan deniz altı yanardağı Fukutoku-Okanoba’nın patlaması sayesinde yeni bir ada daha ortaya çıktı.

Japonya, Pasifik Okyanusu’nda yaklaşık 40.000 kilometre boyunca ilerleyen ve son Buzul Çağı’ndan bu yana aktif olan yanardağların üçte ikisini barındıran, dünyanın Ateş Çemberi olarak bilinen bir bölgesinde yer aldığı için sıklıkla volkanik faaliyetlerin yaşandığı bir yer. Birçok farklı plaka sınırı burada buluşuyor ve kayıtların başlamasından bu yana dünyadaki depremlerin yaklaşık yüzde 90’ını ve Dünya’daki volkanik patlamaların yaklaşık yarısını oluşturuyor.

Japonya’nın bu kadar çok adaya sahip olmasının jeolojik ve coğrafi faktörlerinden biri de konumunun bu eşsiz özelliği. 2023 öncesinde resmi ada sayının 6.852 olduğu düşünülüyordu. Ancak bu yılın başlarında yapılan yeniden sayım, toplamda yaklaşık 14.125 adayla bu rakamın muhtemelen iki katından fazla olduğunu buldu.