COVID-19 geçirdiyseniz, birkaç ay rahatım diye düşünmeyin: Bir ayda iki kere COVID-19 olmak bile mümkünmüş!

Yakın zamanda COVID-19'a yakalandıysanız ve birkaç aydır bağışık olduğunuzu düşünüyorsanız, tekrar düşünmeniz gerekebilir. Ayları bırakın, tek bir ay içinde iki kere COVID-19'a yakalananlar bile var!

Bir ayda iki kere COVID-19 olabilir misiniz?

Araştırmacılar, bilinen en kısa COVID-19 yeniden bulaşma süresinin 20 gün olduğunu ortaya çıkarttı.

Bulgular, Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Kongresi'nde (ECCMID) bir sunumda sergilendi. Virüse ikinci kez yakalanan şanssız kişi 31 yaşında bir sağlık çalışanıydı. Kadının 20 Aralık 2021'de ilk pozitif PCR testinin ardından ve 10 günlük kendi kendine izolasyon süresinin ardından herhangi bir semptom geliştirmediği bildirildi ve işe döndü. Ancak üç hafta sonra öksürük ve ateş gelişti, tekrar test yaptı ve bu da pozitif çıktı.

İncelemelerde kadının Aralık'ta Delta ve Ocak'ta Omicron olmak üzere iki farklı varyantla enfekte olduğu açıklandı. Aşıları tamdı ve ilk pozitif testinden 12 gün önce bir destekleyici aşı yapılmıştı.

Araştırmacılar, “bu vaka, Omicron varyantının, diğer varyantlarla doğal bir enfeksiyondan veya aşılardan elde edilen önceki bağışıklıktan kaçma potansiyelini açıkça gösteriyor” diyor ve ekliyor: “Başka bir deyişle, COVID’e yakalanmış kişiler, yeniden enfeksiyona karşı korunduklarını varsaymamalı.