Bir çalışmaya göre Çin yaklaşık bir milyon ölüm görebilir

Çin hükümeti yaklaşık 3 yıldır virüsün yayılmasını engellemek için çok katı tecritler, merkezi karantinalar, toplu testler uyguladı. Bu strateji, iş dünyasını ve günlük yaşamı alt üst eden katı kısıtlamalara karşı ülke çapındaki protestoların ardından bu ayın başlarında terk edildi.

Bir çalışmaya göre Çin yaklaşık bir milyon ölüm görebilir

Ancak CNN'nin haberine göre bazı uzmanlar, yaşlı aşılama oranını destekleme, hastanelerdeki dalgalanmayı ve yoğun bakım kapasitesini artırma ve antiviral ilaçları stoklama konusunda yetersiz kaldığı için ülkenin böylesine sert bir çıkışa yeterince hazır olmadığı konusunda uyarıyor.

  • Hong Kong Üniversitesi'ndeki üç profesörün tahminlerine göre, mevcut koşullar altında ülke çapında bir yeniden açılma milyon kişi başına 684 ölüme neden olabilir.

  • Çin'in 1.4 milyarlık nüfusu göz önüne alındığında, bu 964.400 ölüme tekabül ediyor.

  • Henüz akran incelemesinden geçmemiş olan araştırma makalesinde, enfeksiyon artışının "ülke çapındaki birçok yerel sağlık sistemine muhtemelen aşırı yük getireceği belirtildi.

  • Araştırmaya göre, kısıtlamaların tüm illerde eşzamanlı olarak kaldırılması, hastane kapasitesinin 1,5 ila 2,5 katı oranında hastaneye yatış talebine yol açacak.

Ancak habere göre Çin hızla güçlendirici aşılar ve antiviral ilaçlar piyasaya sürerse bu en kötü durum senaryosundan kaçınılabilir.

Pazartesi günü, Çinli sağlık yetkilileri, her ikisi de başkent Pekin'de olmak üzere iki Covid ölümünü duyurdu.

CNN'nin haberine göre Çin'in ünlü çevrimiçi arama motoru Baidu'da, Pekin sakinleri tarafından "cenaze evleri" için yapılan aramalar, pandemi başladığından beri rekor bir seviyeye ulaştı.

Çin , gerçek enfeksiyon sayısını takip etmenin artık mümkün olmadığını kabul ederek geçen hafta asemptomatik vakaları bildirmeyi bıraktı.

Çinli uzmanlar ise en kötüsünün henüz gelmediği konusunda uyardı.

Epidemiyolog Wu Zunyou, ülkenin bu kış beklenen üç enfeksiyon dalgasından ilki tarafından vurulduğunu söylüyor. Cumartesi günü Pekin'de düzenlenen bir konferansta konuşan Wu, mevcut dalganın Ocak ortasına kadar devam edeceğini söyledi. İkinci dalga, 21 Ocak'a denk gelen Yeni Ay Yılı tatili öncesinde toplu seyahatler nedeniyle tetiklenebilir ve gelecek yıl Ocak sonundan Şubat ortasına kadar sürmesi bekleniyor.

Wu, insanların bir haftalık tatilden sonra işe dönmesiyle birlikte üçüncü bir vaka dalgasının Şubat sonundan Mart ortasına kadar süreceğini söyledi.