Bir dönemin çok bilinen teknolojisi son kalesini de kaybediyor

Garip ama gerçek: Yıl 2024 ve teknolojinin kalesi sayılan Japonya'da halen disket kullanma zorunluluğu olan resmi kurumlar var. Neyse ki Japonlar da artık bunun pek mantıklı olmadığını görmeye başlıyor.

Bir dönemin çok bilinen teknolojisi son kalesini de kaybediyor

Japonya pek çok teknolojik atılıma öncülük yapan yenilikçi bir ülke olsa da, bürokrasinin çarkları inanılmaz derecede yavaş dönüyor. Hatta, hükümet hala işletmelerin bazı resmi belgeleri teslim ederken disket ve CD-ROM’larda bilgi vermesini talep ediyor.

Neyse ki bu durum artık değişmeye başlıyor. 2022’de Dijital İşler Bakanı Taro Kono, hükümetin çeşitli kollarını işletmelerin eski fiziksel medya biçimleri hakkında bilgi gönderme zorunluluğunu durdurmaya çağırmıştı. Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı (METI) bu geçişi ilk gerçekleştirenlerden biri oldu. The Register’ın bildirdiğine göre METI geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, “Mevcut yasa kapsamında, başvuru ve bildirim yöntemlerine ilişkin olarak disket gibi özel kayıt ortamlarının kullanımını öngören birçok hüküm bulunmaktadır” dedi.

METI, bu takvim yılından sonra işletmelerin 34 yönetmelik uyarınca artık verileri disketlerde yüklü bir şekilde göndermelerini talep etmeyecek. Aynı durum, CD-ROM isteyen belirtilmemiş sayıda prosedür için de geçerli olacak. Ancak işletmelerin her iki formatı da tamamen kullanmayı bırakması için hala pek çok değişiklik yapılması gerekiyor.

Kono’nun personeli, çeşitli devlet dairelerinde hala disket, CD-ROM ve hatta MiniDisk gibi ortamlara ihtiyaç duyan yaklaşık 1.900 protokol tespit etti. Fiziksel medya gereklilikleri kamu hizmetleri tedarikçileri, madencilik operasyonları ve uçak ve silah imalatçıları gibi kilit sektörlere bile uygulanıyordu.

SoraNews24’ün de belirttiği üzere, disket kullanımını durdurmaya yönelik baskının birkaç farklı ana nedeni bulunuyor. En önemli faktörlerden biri, artık disketleri bulmanın oldukça zor olabilmesi. Son büyük üretici olan Sony, 2011 yılında disket satışını durdurdu.

Bu sebeplerin bir diğeri ise bazı veri türlerinin diskete sığmaması. Günümüzde tek bir fotoğraf bile kolaylıkla formatın 1,4 MB depolama kapasitesini aşabiliyor.

Hala disketleri kullanan başka endüstriler de bulunuyor. Örneğin bazı eski uçaklar, aviyonikler için bunlara ihtiyaç duyuyor. Benzer bir şekilde eskiyen tıbbi cihazlar da disket kullanmaya devam ediyor.