Bir insan, en fazla kaç yıl yaşayabilir? İnsan ömrünün bir sınırı var mı?

Bir insanın en fazla kaç yıl yaşayabileceğini hiç düşündünüz mü? İnsan vücudu için belli bir yaş sınır var mı? Dünya'nın en yaşlı insanı kaç yıl yaşadı ve bu rekorun kırılma ihtimali söz konusu olabilir mi?

Bir insan, en fazla kaç yıl yaşayabilir?

Bir insanın hayatta kalabileceği yıl sayısının bir sınırı var mı? İnsanlar için "en fazla şu yaşa kadar yaşayabilir" diyeceğimiz bir yaş var mı?

İnsan ömrünün bir sınırı olup olmadığı ve bu sınırın ne olduğu sorusu çok uzun bir zamandır insanları meşgul ediyor. Yeni bir istatistiksel araştırma, eğer insan ömrü için bir maksimum sınır varsa, henüz bu sınıra ulaşmaya çok uzak olduğumuzu öneriyor.

İnsan ömrünün tahminleri, kayıtlı tarih boyunca hep arttı. Bronz çağındaki Yahudilerin maksimum insan ömrünü 80 yıl olarak düşündüğü söyleniyor. 1.000 yıl sonra Romalılar, bunun 100 yıl olduğu fikrinde birleşmiş.

Bilinen en yaşlı insan: Jeanne Calment

Sanayileşmiş modern çağ ise tıbbi bilgilerin gelişimi ve iyileşmiş sosyal bakım ile bu sınırı daha da ileri taşıyor. Şu ana kadar kaydedilmiş en yaşlı insan Jeanne Calment, 1997 yılında 122 yaşındayken hayatını kaybetti. Ancak bu son araştırmaya göre yakın gelecekte rekor sahibi değişebilir ve en yaşlı insan kavramı bambaşka bir boyuta taşınabilir.

Güney Florida Üniversitesi ve Georgia Üniversitesi'nden araştırmacılar, bu bulgulara ulaşmak için dünyanın dört bir yanındaki 19 sanayileşmiş ülkede 50 ila 100 yaşları arasındaki insanlara ilişkin tarihsel ve güncel verileri derinlemesine inceledi. Amaçları, geçen yüzyılda yaşam süresinde devam eden artışın, yaşam süresinin maksimum sınırına yaklaştığımızı gösteren bir platoya ulaşıp ulaşmadığını bulmaktı.

İstatistiksel analizleri, 1950'den önce doğan bazı insanların, sağlıkları siyasi ve ekonomik istikrar tarafından garanti altına alındığı takdirde, önümüzdeki yıllarda ömür uzunluğu rekorlarını kırabileceğini gösterdi.

Mevcut trendlere bakıldığında, 1930'larda veya 1940'larda doğan birinin önümüzdeki yıllarda dünya rekorunu kırması muhtemel gözüküyor. Çalışmanın yazarları “Uzun ömür rekorlarına ulaşmaya çok yakın olan Japon kadınları, bu olgunun en ön saflarında yer alıyor” diye ekliyor.

Araştırmacılar, insan ömrünün son noktasının sonsuza kadar artacağını iddia etmiyorlar ve bir noktada maksimum ömre ulaşabileceğimize inanıyorlar. Ancak bu sınırın ne kadar ileride olduğu şimdilik belirsiz gözüküyor.

Araştırmacılar, 1900 ve 1950 arasında doğanların tarihte daha önce görülmemiş bir yaşam beklentisi artışı yaşadıklarını, ancak şu anda herhangi bir rekor kırmak için çok genç olduklarını belirtiyor. Bu kişilerin önümüzdeki yıllarda hızlı bir şekilde yaşam rekorları kırarak çıtayı yükseltmesi bekleniyor.

İnsan vücudunun maksimum ömrü

2021'de başka bir çalışma, insan vücudunun maksimum ömrünün 150 yıl olduğunu iddia etmişti. Yalnızca istatistiksel eğilimlere bakan son çalışmanın aksine o araştırma, soruyu biyomedikal bir bakış açısıyla ele almıştı.

Bu tartışma yakın zamanda sonuçlanacak gibi gözükmüyor. Bazı bilim insanları maksimum bir yaşam süresi sınırı olduğunu savunurken, diğerleri böyle katı bir engelin var olduğuna dair hiçbir kanıt olmadığını iddia ediyor. Sınırın bulunmadığını düşünenler, biyomedikal buluşlar ve teknolojik ilerlemelerin sonsuza kadar yaşamamıza izin verme potansiyeline sahip olduğunu savunuyor.