Bitcoin, enerji verimliliği konusunda klasik ödeme yöntemlerinden 56 kat daha iyi

Yeni bir araştırma, Bitcoin’in klasik elektronik ödeme yöntemlerinden tam 56 kat daha verimli olduğunu iddia ediyor.

Bitcoin hakkında bilinenleri tersine çevirecek araştırma

Bitcoin: Crypto Payments Energy Efficiency başlıklı yeni bir makale, Bitcoin'i klasik elektronik ödeme sistemiyle karşılaştırdığımızda, enerji açısından daha verimli olduğunu iddia ediyor. Makalenin yazarı, eleştirmenlerin Bitcoin enerji kullanımını banka hesapları arasında para gönderirken etkileşimde bulunduğumuz mevcut elektronik ödeme ağınınkiyle karşılaştırmada hatalı olduklarını söylüyor.

Makalenin yazarı Michel Khazzaka raporunda şöyle diyor: “Bitcoin'in klasik sistemden 56 kat daha az enerji tükettiğini ve tek işlem düzeyinde bile bir PoW işleminin 1 ila 5 kat daha fazla enerji verimli olduğunu kanıtladık.”

Khazzaka, Bitcoin ile yapılan tek bir işlemin, klasik ödeme yöntemlerine kıyasla 194 milyon kat, anında ödeme yöntemlerin göre ise 1 milyon kat daha verimli olduğunu söylerken, verilerle de bunu destekliyor.

Mümkün olan en iyi senaryoda Bitcoin ile yapılacak işlemlerde 52.8 TWh/yıl enerji kullanılabileceği ve bununla yılda 545 milyon işlem yapılabileceğini de söyleyen Khazzaka, işlem başına sadece 97 kWh enerji tüketileceğini ifade ediyor.

Peki, sizce Bitcoin klasik ödeme yöntemlerinin yerini alabilir mi? Makalenin tamamını buradan indirebilirsiniz.