BitTorren'ten P2P tarayıcı: Maelstorm

BitTorrent'in web tarayıcıları bambaşka bir boyuta taşıyan Maelstorm'u, ilk beta ile indirmeye hazır

BitTorrent'ten web tarayıcı!

BitTorrent, geçtiğimiz Ekim ayında, P2P teknolojisiyle çalışan yeni bir tarayıcı geliştireceğini açıklamıştı. Böylece web siteleri, merkezi sunucularda değil, sayısız kullanıcının bilgisayarlarında parça parça saklanmış olacak ve kullanıcılar gezinti yaparken anonim kalmayı sağlayabilecekti. Elbette web sitelerini silmek, engellemek, sunucularına el koymak gibi sansürcü girişimler de engellenmiş olacaktı.

BitTorrent şimdi bu projesinin Project Maelstorm ismiyle beta testi aşamasına geçtiğini haber verdi. Beta testi herkese açık ve dileyenler projenin web sitesinden tarayıcıyı indirip kullanmaya başlayabiliyor.

Project Maelstorm, Chromium tabanlı bir yazılım. Yani bir anlamda, Google'ın Chrome tarayıcısı ile kardeş bir web tarayıcısı. Bu sayede tarayıcı HTTP/HTTPS protokolünde çalışan web siteleri için normal bir web tarayıcısı görevi görüyor. Ancak P2P protokolünde çalışan web sitelerine de erişimi mümkün kılıyor.

Bakalım, BitTorrent'in yeni tarayıcısı, internette sansürden şikayet eden toplumlarda bir fark yaratmayı başarabilecek mi?

Okuyucu Yorumları