Black Friday (Kara Cuma) Nedir, Ne Zaman Başlıyor?

Her sene internette epey gürültü koparan Black Friday nedir, nasıl ortaya çıktı ve ne zaman?

Black Friday nedir?

Son yıllarda ülkemizde de sıkça konuşulan Black Friday, ABD'de Şükran Günü tatilinin bir gün sonrasına denk geliyor. Bu özel günde hem birçok çalışan tatil yapıyor, hem de mağazalar büyük indirimlere gidiyorlar.

Kanada ve İngiltere'de de geçerli olan Black Friday, tatil ve alışveriş sezonunun başlangıcı sayılıyor.

Peki Black Friday neden "Kara Cuma"? Öncelikle "kara" teriminin nerede başladığına bakalım. Bu sıfatın kullanımı, eskilere dayanıyor. Geçmişte, tam olarak 24 Eylül 1869'da yaşanan bir borsa felaketi altının değerinin düşmesi ve borsanın çökmesiyle sonuçlanmıştı ve "black" sözcüğü bu olayı anlatmak için kullanılmıştı.

"Black Friday"in ilk kullanımı ise Kasım 1951'e dayanıyor. Burada "black friday", çalışanların "dört günlük hafta sonu tatili yapmak için hasta olduklarını söylemeleri" eylemini belirtmekte kullanılmış. Ancak pek tutmayan bu kullanım, yerini daha sonra "Black Friday" ve "Black Saturday" şeklinde, Philadelphia ve Rochester'daki yılbaşı alışveriş sezonunun yoğunluğunu tarif etmeye yönelik bir kullanıma bıraktı.

Bu yoğunluk esnasında trafik polislerinin 12 saatlik vardiyalarla çalışması gerekti ve dinlenmelerine pek izin verilmedi. Zaman içinde durumdan sıkılan görevliler, bu korkunç çalışma temposunu "Black Friday" olarak adlandırdılar.

Neden "Black Friday"?

"Black Friday" teriminin popülerliğini korumasının muhtemelen en önemli nedeni, satıcıların bu günde yılın en önemli karlarını elde etmesi. Bugünkü modern muhasebe yazılımlarında hala devam eden bir gelenek, giderin kırmızı, gelirin siyah renkle yazılması. Dolayısıyla "Black" yani siyah, gelirlerin en yüksek olduğu günü vurguluyor denebilir.

Bugün Black Friday, bir internet terimi olarak karşımıza çıkıyor. Öncesinde aynı gün, "Şükran günü sonrası indirim" ve benzeri şekillerde de anılıyordu.

Black Friday Ne Zaman?

23 Kasım 2018 Cuma günü.

Black Friday'in Önemi

Black Friday'de tüketiciler büyük miktarlarda harcama yaptığından bu gün, ABD'de ülkenin ekonomik durumuna yönelik bir "litmus testi" sayılıyor. Bazı yatırımcılar ve analistler, tüm perakende sektörünün sağlık durumunu değerlendirmek için Black Friday rakamlarını inceliyorlar. Bazı analistlere göre ise Black Friday'in borsa tahminleriyle bir ilişkisi yok ve bu tahminler, sadece kısa dönemli kazançlar sağlıyor veya aksine, zarara yol açıyor.

Okuyucu Yorumları