Blockchain nedir? Blockchain Teknolojisi Nasıl Çalışır?

Son dönemde teknoloji dünyasının en çok konuştuğu terimler arasında Blockchain de var. Peki, blockchain teknolojisi nedir? Nasıl çalışıyor? Kripto Para Terimleri Sözlüğü'nün bu maddesinde Blockchain nedir? sorusunun yanıtına bakıyoruz.

Blockchain nedir? Blockchain Teknolojisi Nasıl Çalışır?

Blockchain nedir sorusu kripto paraların yaygınlaşması ve peşi sıra blockchain teknolojisinin kullanım alanlarının genişlemesiyle daha da artmış durumda. Kripto Para Terimleri Sözlüğü'nün bu maddesinde Blockchain kavramına bakıyoruz.

BLOCKCHAIN NEDİR?

Öncelikle Blockchain nedir? Blockchain teknolojisi, şifrelenen işlem takibini sağlayan dağıtık yapıdaki bir veritabanı sistemi olarak açıklanabilir. Türkçe karşılığı blok zinciri olan Blockchain, birbiri arkasına eklenmiş bloklardan oluşuyor. Blockchain teknolojisi, şifrelenen işlem takibini sağlayan dağıtık yapıdaki bir veritabanı sistemi olarak açıklanabilir. Blockchain, geri dönüştürülemez, güvenilir ve kullanışlı olması nedeniyle geniş bir kullanım alanına sahip.

BLOCKCHAIN TEKNOLOJİSİ NASIL ÇALIŞIYOR?

Peki, blockchain teknolojisi nasıl çalışıyor?

Bitcoin gibi birçok kripto para birimi de bu teknoloji ile birlikte hayatımıza girdi. Merkeziyetsizliği sağlayan bu teknoloji ile önceden onaylanmış tüm işlemlerin kalıcı bir kaydını (blok zinciri) tutmak mümkün.

Blockchain teknolojisinde bir blok yeni veri depoladığı anda blok zincirine ekleniyor. Burada bir bloğun eklenmesi için dört adımın gerçekleşmesi şart. Bunları şöyle sıralanıyor:

1 - Bir işlemin gerçekleşmesi gerekir. Tıpkı bir e-ticaret platformundan satın alma yaparken ödemeyi gerçekleştirmek gibi blok zincirinde de söz konusu işlemin gerçekleştirilmesi birinci adım. Böylelikle işlem, diğer kullanıcıların da işlemleriyle birlikte bir blokta paketlenebilir.

2 - Gerçekleşen işlemin doğrulanması. Nasıl satın alma yaptığınızda bu işlemin doğrulanması gerekiyorsa, blok zincirinde de mantık aynı.

3 - İşlemin blokta saklanması. İşlem doğrulandıktan sonra 'yeşil ışık' yanar. Böylece işlemin dolar tutarı ve dijital imzalar bir blokta saklanır.

4 - Bloğa hash verilmesi. Bir bloktaki tüm işlemlerin doğrulanmasının ardından ona hash ismi verilen bir kod verilir.

Yeni bloklar her zaman doğrusal ve kronolojik olarak depolanır. Her işlem zincirin sonuna eklenir. Sonrasında ise geri dönüp bloğun içeriğini değiştirmek çok zordur.


Blockchain ile ilgili daha detaylı bilgi için CoinBilgi.net adresini ziyaret edebilirsiniz.