Boeing'den 787 Dreamliner konusunda bir büyük skandal daha

ABD'i uçak üreticisi Boeing'in büyük umutlarla geliştirdiği uçağı 787 Dreamliner ile imtihanı bitmiyor. Beklenmedik kazalara sebep olan ve uzun yıllar uçuştan men edilen uçak hakkında şimdi yeni bir skandal daha ortaya çıktı.

Boeing'den 787 Dreamliner konusunda bir skandal daha

Boeing, uzun uçuşlarda yolculara büyük konfor sunacak ve elbette bilet fiyatlarını da rekor seviyelere çekecek lüks bir uçak suma hevesiyle 787 Dreamliner'ı tanıttığında, dünya havayollarının yöneticileri çok heyecanlanıp bol bol sipariş verdiler. Ama hizmete başlayan uçaklar birer birer sorun yaşamaya, hatta düşmeye başlayınca, dünyada yaşanan panik bu uçaklardaki sorun tespit edilene kadar yıllarca uçuşlardan men edilmesine sebep oldu.

Boeing'in lüks uçağı hakkındaki tartışmalar 15 yıla yakındır devam ediyor. Ölümlü kazaların ardından ise ABD'de Boeing hakkında ciddi bir soruşturma başlatıldı. ABD'nin Federal Havacılık İdaresi (FAA) de, şimdi yeni bir soruşturma başlattığını duyurdu. Soruşturmanın sebebi ise aslında çok ürkütücü. FAA, Boeing'i 787 Dreamliner uçaklar hakkında yapılan güvenlik incelemeleri ve raporları tahrif etmekle, dolayısıyla herkesi uçağın güvenli olduğuna inandırmak için belgelerde sahtecilik yapmakla suçluyor. Daha da kötüsü, Boeing bu suçlamayı reddetmiyor!

Ancak Boeing yöneticilerinin açıklamaları çok ilginç. Şirket yönetimi, bu konuda çalışanları suçluyor. FAA da şirketin kanatların gövdeyle birleştiği yerdeki bağlantı noktalarının uygun şekilde kontrol edilmediğini kabul ettiğini ve bunun üzerine soruşturma başlatıldığını vurguluyor.

Boeing yöneticileri de FAA'nın soruşturması üzerine basın önünde bu tahrifatın yapıldığını kabul ettiler. Şirketin medyaya gönderdiği duyuru şöyle: "Bir çalışanımız, kanat gövde birleşiminde gerekli olan bir uygunluk testinde yaşanan düzensizliği, bağlı olduğu yöneticisiyle beraber bize aktardı. Raporu aldıktan sonra konuyu hızlı bir şekilde inceledik ve birkaç kişinin gerekli testi yapmayarak, ancak işi tamamlanmış olarak kaydederek şirket politikalarını ihlal ettiğini öğrendik."

Suçlu çalışanlarmış

Anlaşıldığı üzere, şirket, uçakların düşmesine sebep olan suçlunun, kanat bağlantılarını düzgün kontrol etmeyen ama kontrol edilmiş gibi sahte rapor hazırlayan çalışanlar olduğunu iddia ediyor.

Bu arada Boeing 787'nin üretimindeki güvenlik ihlallerini medyaya sızdıran mühendis, Mart ayında şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştu.

2007'de duyurulan bu uçak yakın tarihte eskimiş uçaklar kategorisine girmeye hazırlanırken, hakkındaki tartışmalar ve kaza endişeleri hala bitmiş değil. Bu arada, Boeing uçak için yıllar süren bir inceleme ve yenileme sürecini hayata geçirerek, uçaklarına aniden kontrolden çıkıp düşmesine neden olan sorunların çözüldüğünü duyurup uçağı yeniden FAA testlerine sokmuştu. Bu güncellemelerin ardından uçak havayollarında yeniden uçuşa başlamıştı.