Bu bir ilk: Galaksimizin merkezindeki kara delik Sagittarius A görüntülendi

Bilim insanları bugün Samanyolu'nun merkezi hakkında "çığır açan" bir bilgi paylaşacaklarını duyurmuştu. Beklenen açıklama yapıldı. Samanyolu'nun merkezindeki süper kütleli kara delik ilk kez görüldü. Karşınızda Sagittarius A*

Bu bir ilk: Galaksimizin merkezindeki kara delik Sagittarius A görüntülendi

Avrupa Güney Gözlemevi'nden (ESO) ve Olay Ufku Teleskobu projesinden gökbilimciler, teleskop projesiyle edinilen "Samanyolu'yla ilgili çığır açıcı sonuçları" bugün açıklayacaklarını duyurmuştu. Ve merakla beklenen açıklama geldi...

Gökbilimcilerin bir süredir galaksimizin merkezindeki Sagittarius A* olarak bilinen kara deliği inceledikleri biliniyordu. Bilim insanları Sagittarius A*'nın orada olduğunu ve güneşten yaklaşık 4,3 milyon kat daha büyük olduğunu biliyorlardı. Gökbilimciler ancak yakın bir tarihte, galaksimizin merkezindeki kütlenin tam olarak ne kadarının Sagittarius tarafından kaplandığı hakkında daha fazla çıkarımda bulunabildiler (yaklaşık yüzde 99,9). Bilim insanları bu kara deliği hiç görmediler. Ve bu durum değişti...

Galaksimiz Samanyolu'nun merkezindeki süper kütleli kara delik Sagittarius A*'nın ilk görüntüsü bugün yayımlandı. Olay Ufku Teleskobu'yla (EHT) yakalanan görüntü, yine aynı teleskopla yakalanan Messier 87 galaksisinin merkezindeki kara deliği andırıyor.

Yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:

"Bugün, Almanya'daki Avrupa Güney Gözlemevi (ESO) genel merkezi de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki eş zamanlı basın toplantılarında, gökbilimciler Samanyolu galaksimizin merkezindeki süper kütleli kara deliğin ilk görüntüsünü ortaya çıkardılar. Bu sonuç, cismin gerçekten bir kara delik olduğuna dair kanıt sağlıyor ve çoğu galaksinin merkezinde yer aldığı düşünülen bu tür devlerin çalışmaları hakkında değerli ipuçları veriyor. Görüntü, dünya çapında bir radyo teleskop ağından gözlemler kullanılarak Olay Ufku Teleskopu adlı küresel bir araştırma ekibi tarafından üretildi.

Açıklamada "Görüntü, galaksimizin tam merkezinde bulunan devasa nesneye uzun zamandır beklenen bir bakış. Bilim adamları daha önce Samanyolu'nun merkezinde görünmez, kompakt ve çok büyük bir şeyin etrafında dönen yıldızları görmüşlerdi. Bu, Sagittarius A* olarak bilinen bu nesnenin bir kara delik olduğunu kuvvetle önerdi ve bugünün görüntüsü bunun ilk doğrudan görsel kanıtını sağlıyor" denildi.

Popsci'nin haberine göre dünya çapına dağılmış radyo teleskoplarından oluşan bir ağ sayesinde Dünya boyutundaki dev bir teleskoba benzeyen EHT, insan gözünden 3 milyon kat daha iyi görüyor. Galaksimizin merkezinden gelen radyo dalgalarının süperkütleli bir kara deliğe ait olabileceği düşünülüyordu. Bilim insanları Renhard Genzel ve Andrea Ghez, radyo dalgalarının çıktığı Sagittarius A* bölgesinin süperkütleli yoğun bir cisim olduğunu keşfetmiş ve bu konuda bilinen tek makul açıklamanın kara delik olduğunu ileri sürmüşlerdi. Bu çalışmaları, ikiliye 2020 Nobel Fizik Ödülü'nü kazandırmıştı. Yeni görüntüyle birlikte cismin süperkütleli bir kara delik olduğu doğrulandı.

Olay Ufku Teleskobu projesi kara delikleri, özellikle de uzaktaki Messier 87 galaksisinin ve Samanyolu galaksimizin merkezlerindeki süper kütleli kara delikleri incelemek üzere bir arada çalışan küresel bir radyo teleskop ağı. Proje 2019'da M87* denen kara deliğin ilk görüntüsünü elde etmişti ve Yüzüklerin Efendisi'ndeki (Lord of The Rings) Sauron'un gözüyle kıyaslanan alev turuncusu halkayla çevirili siyah bir daireyi gösteriyordu.