Bu güvenlik kamerası, paintball toplarıyla hırsıza "ateş ediyor"

Artık tanımadığınız yabancı evlere yaklaşırken daha dikkatli olmanızı öneririz çünkü güvenlik şirketleri yabancılara "ateş eden" bir güvenlik kamerası tasarladılar.

Bu güvenlik kamerası "ateş ediyor"

Slovenyalı bir güvenlik şirketi, ev güvenliğini sağlamak için geliştirdiği kameraya yapay zeka eklemekle kalmadı, eve yaklaşan yabancılara ateş etmesi için kamerayı bir de silahlandırdı. Ancak endişe etmeyin, kamera gerçek mermiler değil paintball topları fırlatıyor.

PaintCam isimli kameranın asıl amacı, eve yaklaşan yabancılara "seni fark ettik, kayıt altına aldık ve izliyoruz," mesajını vermek ve elbette paintball topları ile ürkerek kaçmasını sağlamak.

Aslında ilk başta fikir çok saçma gibi görünse de, eğer evinize/bahçenize/arazinize izinsiz giren biri, üzerine uyarı için paintball topları atıldığı halde hala uzaklaşmayıp inatla eve/araziye girmeye çalışıyorsa, karşınızdakinin çok kötü niyetli biri olduğundan emin olabilirsiniz.

Yani kamera bu basit hileyle, araziye/bahçeye giren kişinin sadece bir "şaşkın" mı olduğunu yoksa "eve saldırmaya kararlı" bir saldırgan mı olduğunu ayırt etmenizi kolaylaştırıyor. O aşamadan sonra, dünyanın pek çok yerinde mülkünüzü "uyarılara rağmen" terk etmeyen kişiye ateş açmak ve mülkünüzü/kendinizi saldırganlardan korumak yasal kabul ediliyor.

Türkiye'de bunu denemeyin

Türkiye'de ise meşru müdafanın kuralları biraz daha katı. Dolayısıyla birine paintball topu fırlatıp da kaçmadığını gördüğünüz ona ateş etmeniz, cinayetten yargılanıp hüküm giymenize sebep olacaktır.

PaintCam henüz üretim aşamasında değil, Kicstarter'da fonlanmayı bekliyor ancak fikir şimdiden güvenliğinden endişe eden silahlı Amerikalıların ilgisini çekmiş durumda ve Slovenyalı şirketin Amerikalılara yüzlerce dolarlık bir cihazdan yüz binlerce satma hayalinin önünde sadece bir Kickstarter fonlaması duramayacaktır. Dolayısıyla ürünü pek yakında piyasada satılırken görürsek şaşırmayalım.