Bu konsept Ay araçlarından biri, NASA'nın Artemis V göreviyle Ay'a gidecek

Aya ilk gidişimizde astronotların sürdüğü mini Ay rover'larının yerini yeni tasarımlar alacak. NASA Ay'a kurulacak üste astronotları taşıyacak araçlar için adayları belirledi. Hatta ilk konseptler bile belli oldu.

Bu konsept Ay araçlarından biri, NASA'nın Artemis V göreviyle Ay'a gidecek

Üç şirket, NASA'nın yaklaşmakta olan Artemis görevlerini desteklemek için kendi Ay araçlarını uydumuza gönderme fırsatı için yarışıyor.

Uzay ajansı bu hafta, önümüzdeki yıl yapılacak bir fizibilite çalışmasında ay arazi araçlarını (LTV) geliştirmek için Intuitive Machines, Lunar Outpost ve Venturi Astrolab'ı seçtiğini duyurdu.

Bundan sonra ise, aracın tamamlanıp performans ve güvenlik testleri için aya gönderileceği test görevi için yalnızca bir adayın seçilmesi bekleniyor. NASA, LTV'yi 2030'un başlarında fırlatılması öngörülen Artemis V göreviyle beraber kullanıma sokmayı planlıyor.

Testlerin sonunda, Ayın güney kutbuna gidecek olan LTV'nin hem mürettebatlı hem de mürettebatsız bir araç olarak işlev görmesi gerekiyor; bazen astronotlar için bir ulaşım aracı olarak, bazen de uzaktan çalıştırılan bir kaşif olarak hizmet veriyor olacak.

NASA, LTV ile ilgili tüm görev emirlerinin, 2039 yılına kadar 4,6 milyar dolara kadar potansiyel sözleşme değeri taşıdığını vurguluyor. Seçilen şirket aynı zamanda LTV'sini NASA'nın kullanmadığı zamanlarda, kendi ticari faaliyetleri için de kullanabilecek. Yani Ay'a astronot gönderecek veya kendiniz şahsen gidecek olursanız, artık taksi çağırma şansınız da var, aklınızın bir köşesinde bulunsun...