Bu prototip, geleceğin ideal CPU soğutucusu olabilir

Güçlü bir PC kasasını soğutmak hem zor hem de hayati derecede önemli bir iş. Peki, bunu çok efektif şekilde yapabilecek yeni bir yöntem ortaya çıkmış olabilir mi?

Bu prototip, geleceğin ideal CPU soğutucusu olabilir

Güçlü bir işlemciyi soğutmak kolay bir iş değil. Bunun için hava üfleyen fanlar, ısı ileten macunlar, soğuk suyu işlemcinin üzerinden geçiren su soğutma sistemleri bulunuyor. Ancak işler kızıştığı zaman hiçbir yöntem yeterince etkili olamayabiliyor.

Geleneksel bir "her şey içinde "sıvı soğutma sistemi, soğuk suyu işlemcinin etrafında döndüren hortumlar, su devirdaim motoru ve CPU üzerine oturmuş metal bir blokla suyu soğutan hava üfleyicilerinden oluşuyor. Bu, tipik olarak tek bir fan ve bir soğutucudan oluşan tipik bir hava tabanlı çözümden daha etkili soğutma sağlar. İşlemciniz ne kadar soğuk çalışırsa, işlem hızını o kadar yüksek tutabilirsiniz.

Söz konusu yeni sistem ise, suyu döndürmek için bir pompaya ihtiyaç duymuyor. Bu da pompa motorunun çıkardığı sesten ve pompayı çalıştırmak için gereken elektrik tüketiminden de kurtulmak demek. Cihaz, soğutma için 'termosifon prensibi' kullanan temiz bir sistem. Bu da, soğutma sistemlerinde ilk kez kullanılan bir yöntem.

Wieland tarafından geliştirilen yeni prototip CPU'yu yeterince soğutabilirken, en ağır oyunları da çalıştırıp hala sessiz kalmayı başarabiliyor.

Benzeri soğutucu modellerine göre işlemciyi yaklaşık 8 derece daha fazla soğutabilen cihaz henüz prototip aşamasında ancak yakın gelecekte o ve ona benzer termosifonlu soğutucuların piyasada yaygınlaştığına tanık olabileceğiz.