Bütçenize uygun yeni nesil PC'ler...

Giriş, orta veya üst seviye PC'ler için en uygun parçaları bir arada görmeye ne dersiniz?

Sandy Bridge sistem önerileri

A D V E R T O R I A L

Her yeni mimaride olduğu gibi Intel'in yeni Sandy Bridge mimarisinde de performans artarken güç tüketimi aynı kaldı. Yeni mimarideki bazı işlemciler düşük güç tüketimlerine rağmen gayet başarılı bir performans sunarken üst seviyede de performansın sınırlarının zorlandığını görüyoruz.

Peki, ihtiyacınıza en uygun Sandy Bridge işlemci hangisi ve yeni platforma uygun bir sistem toplarken nelere dikkat etmeniz gerekiyor? Giriş, orta ve üst seviyede bir sistem için en uygun işlemcileri ve bu işlemciden en iyi verim almanızı sağlayacak anakartları sizler için bir araya getirdik.

Tabii ki uyumlu bellek modülleri, ekran kartı ve sistemin güç tüketimine göre ideal güç kaynağını da unutmadık.

Giriş Seviyesi: MSI H61M-E33 (B3) ile Çoklu Ortam

Giriş Seviyesi: MSI H61M-E33 (B3) ile Çoklu Ortam
HDMI 1.3 çıkışı ve Winki işletim sistemiyle HTPC'ler için de uygun bir anakart.

Özellikle de düşük güç tüketimini ön plana çıkardığımız bu sistemde Sandy Bridge mimarisinin giriş seviyesi olan i3 işlemcileri tercih ettik. Sadece 35 Watt güç tüketimiyle dikkat çeken i3 2100T sistemimizin kalbini oluşturuyor. Anakart tercihimizi ise MSI'ın H61M-E33 (B3) modelinden yana kullanıyoruz.

H61M-E33 (B3) ilk bakışta tamamen katı kapasitörleri ile dikkat çeken bir anakart. Kartın bu bağlamda uzun ömürlü bir sistemin temelini oluşturmada önemli bir tercih olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanında giriş seviyesi sistemini HTPC olarak kullanmak isteyenler için de H61M-E33 (B3) HDMI 1.3 arabirimi ile geliyor. H61 yongası ile işlemci içerisinde yer alan Intel HD Graphics 2000 grafik yongasından yaralanabiliyorsunuz. Bu sayede hem harici bir ekran kartına gerek kalmadan güç tasarrufu sağlamış oluyor, hem de Intel'in QuickSync Video gibi teknolojilerinden yararlanarak videolarınızı daha hızlı bir biçimde dönüştürebiliyorsunuz.

Son olarak kartın üzerindeki dâhili Winki 3 işletim sistemiyle Windows'un açılmasını beklemeden internette gezinme ve e-postalarını kontrol etme gibi temel işlemleri gerçekleştirebiliyorsunuz. Sistemde kullandığımız bellek ise Kingston'un KHX1333C9D3B1/2G model modülü oluyor. Güç kaynağı tercihimizi ise Thermaltake TR2 RX 550 Watt'tan yana kullanıyoruz.

HDMI 1.3 çıkışı ve Winki işletim sistemiyle HTPC'ler için de uygun bir anakart.
Anakartın üstünde yer alan VGA, DVI ve HDMI çıkışları ile istediğiniz monitörü kullanabiliyorsunuz.

Orta Seviye: Askeri sınıf bileşenli P67A-GD80 B3

Orta Seviye: Askeri sınıf bileşenli P67A-GD80 B3
Askeri sınıf süper boğucu bobinlerin yanında , Hi-C ve katı kapasitörler P67A-GD80 B3'ün kararlı çalışmasını garanti ediyor.

MSI'ın P67A-GD80 (B3) anakartı bu sistemin temelini oluşturuyor. Özellikle de Amerikan Ordusu tarafından sertifikalı askeri bileşenleriyle dikkat çeken bu kart, kararlı ve uzun ömürlü bir sistem için iyi bir başlangıç. P67A-GD80'de dikkat çeken bir başka özellik de OC Genie II. İhtiyaç duyduğunuzda işlemciyi tek tuşla overclock etmenize yarayan bu özellik sayesinde gerektiğinde anında daha yüksek bir performansa kavuşabiliyorsunuz.

Bu özellikten tam anlamıyla yararlanabilmemiz için ise Intel'in K serisi işlemcilerinden Core i5 2500K tercih ediyoruz. Çarpan kilidi açık olarak gelen bu işlemci, normalde 3.3 GHz frekansında çalışırken OC Genie II ile bu frekansı tek tuşla 4.2 GHz'e çıkarabiliyorsunuz. P67A-GD80, fiyatına göre sağladığı ekstra performansla da beğeni toplarken yine fare ile kontrol edilebilen renkli UEFI tabanlı ClickBIOS arabirimiyle de sistemin özelliklerini daha kolay kontrol etmenizi mümkün kılıyor. Arabirimin Türkçe desteği ise bu kolaylığı daha da üst seviyeye çıkarıyor.

Sistemde kullandığımız ekran kartı ise Yine firmanın N560GTX-Ti Hawk modeli. GTX 560 Ti yongasını hız aşırtma ve Twin Frozr III soğutması ile birleştiren bu kart ile yeni nesil oyunları rahatlıkla oynamak mümkün. Birkaç yıl sonra performans gerektiğinde ise tek yapmanız gereken firmanın AfterBurner yazılımı ile kartı overclock etmek. Askeri sınıf bileşenler bu kartta da standart olduğu için kararlı çalışma da garanti edilmiş oluyor.

Bellek tercihimizi Kingston'un CL7 gecikme süreli ve 1600 Mhz frekansında çalışan KHX1600C7D3K2/4GX modüllerinden yana kullanırken güç kaynağı tercihimizi de Thermaltake'in 80 Plus Bronze sertifikalı TR2 700W modelinden yana kullanıyoruz.

Askeri sınıf süper boğucu bobinlerin yanında , Hi-C ve katı kapasitörler P67A-GD80 B3'ün kararlı çalışmasını garanti ediyor.
Altı adet arka, iki adet de ön USB 3.0 portu ile P67A-GD80 B3 veri aktarımını konusunda sınırları ortadan kaldırıyor.

Üst Seviye: OC Genie II ile kolay overclock

Üst Seviye: OC Genie II ile kolay overclock
OC Genie II ile tek tuşla %33'e varan performans artışı sağlamak mümkün.

Oyuncuların beklentilerini karşılayacak olan üst seviye sistemimizin işlemcisi Sandy Bridge mimarisinin ağababası olan i7 2600K. Çarpan kilidi açık olarak gelen bu işlemci, hız aşırtma için biçilmiş kaftan. İşlemcinin bu overclock potansiyelinden yararlanmak için OC Genie II destekli MSI Z68A-GD80 (B3) tercih ediyoruz. OC Genie ile 2600K işlemcimizi tek tuşla 4.2 GHz frekansına çıkarırken Z68 yonga seti ile gelen Intel Smart Response teknolojisini kullanarak disk performansını da üç kat daha artırabiliyoruz.

Z68 anakartlar ile işlemci içerisinde dâhili GPU'nun da overclock edilebildiğini belirtelim. Fakat Sistem konfigürasyonumuz oyunculara hitap ettiği için tercihimizi piyasadaki en iyi harici ekran kartlarından biri olan GTX580 Lightning'den yana kullanıyoruz. Dünya'da ilk defa 16 faz tasarımını kullanan bu kart, fabrika çıkışlı olarak hız aşırtmalı geliyor ve Full HD oyun keyfini en yüksek grafik ayarlarında tatmanıza olanak tanıyor.

Tabii ki bu denli bir sistem için bellek kapasitesini de yukarı çekiyoruz. Her ne kadar Z68A-GD80 (B3) toplamda 32 GB belek desteği sunsa da biz sistemimizde G.SKILL RipjawsX F3-12800CL7D-8GBXHçift kanal 8 GB modüller kullanacağız. Bu denli performanslı bir sistemin güç tüketimi de yüksek olacaktır fakat yüksek verimli Thermaltake Toughpower Grand 850W, hem sistemin tükettiği güce yakın bir güç şebekeden çekiyor hem de sahip olduğu güvenlik özellikleriyle sistemi elektrik dalgalanmalarına veya olası kısa devrelere karşı koruma altında tutuyor.

OC Genie II ile tek tuşla %33'e varan performans artışı sağlamak mümkün.
Intel'in Smart Response teknolojisini destekleyen Z68A-GD80 B3 ile SSD performansı ile sabit disk kapasitesini bir araya getirebiliyorsunuz.

Tablo: Giriş, Orta ve Üst Seviye Bileşenler

Tablo: Giriş, Orta ve Üst Seviye Bileşenler

Hangi sistemde hangi bileşenler kullanıldığını tablolara bakarak kolayca görebilirsiniz.

Giriş Seviyesi
Bileşen Model
İşlemci Intel Core i3 2100T
Anakart MSI H61M-E33 (B3)
Ekran Kartı Dahili Intel HD Graphics 2000
RAM Kingston KHX1333C9D3B1/2G
Güç Kaynağı Thermaltake TR2 RX 550 Watt
Orta Seviye
Bileşen Model
İşlemci Intel Core i5 2500K
Anakart MSI P67A-GD80 (B3)
Ekran Kartı MSI N560GTX-Ti Hawk
RAM Kingston KHX1600C7D3K2/4GX
Güç Kaynağı Thermaltake TR2 700W
Üst Seviye
Bileşen Model
İşlemci Intel Core i7 2600K
Anakart MSI Z68A-GD80 (B3)
Ekran Kartı MSI N580GTX Lightning
RAM G.SKILL RipjawsX F3-12800CL7D-8GBXH
Güç Kaynağı Thermaltake Toughpower Grand 850W

A D V E R T O R I A L

Okuyucu Yorumları