Büyük sürpriz: NASA, sadece 20 gün sonra Ay'a geri dönüyor

NASA'nın uzun yılların ardından Ay'a insan göndereceği görevin hemen öncesinde özel bir fırlatmaya daha imza atacak.

Büyük sürpriz: NASA, sadece 20 gün sonra Ay'a geri dönüyor

NASA’nın Ay’a astronot gönderdiği son tarihin üzerinden yarım yüzyılı aşkın bir süre geçmişken, uzay ajansının yaklaşan Artemis görevleriyle uydumuza geri dönecek olması oldukça heyecan verici bir gelişme olarak görülüyor. NASA, Kasım 2024 için planlanan mürettebatlı fırlatmadan önce, 25 Ocak’ta özel bir şirketin iniş aracıyla beraber Ay’a ilk kez geri dönecek.

Amerikalı uzay şirketi Astrobotic tarafından yürütülen görev, NASA’nın planlanan inişlerinden önce incelemeleri yapmak için uzay ajansının enstrümanlarını Ay yüzeyine taşıyacak. Peregrine iniş aracında aralarında NASA’nın, çeşitli hükümetlerin, üniversitelerin ve şirketlerin bulunduğu yedi farklı ülkeden gelen 21 yük bulunacak.

NASA’nın yükleri arasında, Ay yüzeyine yakın su buzu işaretlerini arayacak, toprağın bileşimini inceleyecek bir Nötron Spektrometre Sistemi ve Ay yüzeyindeki radyoaktivite hakkında bilgi toplayacak bir Doğrusal Enerji Transfer Spektrometresi yer alıyor. Bir kripto para şirketi tarafından finanse edilen daha “garip” bir yük ise, logoyla süslenmiş fiziksel bir paraya yüklenen tek bir bitcoin olacak.

Şirket, Ay’a ulaştığında, çalışmaları muhtemelen uzun Ay gecesi tarafından durdurulmadan önce enstrümanlar için 10 günlük çalışma süresi garanti etmeyi umuyor.

Astrobotic CEO’su John Thorntoni yaptığı basın açıklamasında “Peregrine uzay aracımızın Ay’a yolculuğuna başlamasına sadece kısa bir süre kaldığımızı fark etmek inanılmaz” dedi ve devam etti: “Yıllarca süren özveri ve sıkı çalışmanın ardından, Ay yolculuğumuza çok yaklaştık. Sizi, gemide yedi ülkenin temsil edildiği Peregrine’in Ay’a fırlatılmasını ve Apollo’dan bu yana bir Amerikan uzay aracının ilk başarılı inişlerinden birini gerçekleştirme girişimini takip etmeye davet ediyoruz.”

Bu fırlatma pek çok kişi, şirket ve ajans için heyecan verici bir olay olacakken, bazıları için ise bir "cenaze töreni" olacak. Sevdiklerinizin kalıntılarını uzaya göndermeyi vaat eden uzay cenaze firması Celestis de iniş aracında yer alan isimlerin arasında bulunuyor.

Peregrine Ay’a iniş aracı, 24 Aralık 2023’teki fırlatma tarihinden önce Florida’nın Cape Canaveral kentine güvenli bir şekilde taşındı. Astrobotic'in Peregrine Mission One Direktörü Sharad Bhaskaran, “Bildiğimiz gibi uzay zorlu bir ortam. Peregrine’in görev başarısı için en iyi şansa sahip olması için endüstri standardı kabul testlerini başarıyla tamamladıktan sonra fırlatmaya hazırız” dedi ve ekledi: “Peregrine ve ekibi hazır. Fırlatmanın ardından Vulcan Centaur’dan ayrılacağız ve onu Ay’a yönlendirmek için uzay aracıyla güç ve iletişim kuracağız. Daha sonra ay yüzeyine tarihi bir otonom iniş girişiminde bulunacağız.”