"Büyükbaba Google'": Gençler Google'ı modası geçmiş olarak mı görüyor?

Google'ın arama motoru bölümünün başındaki isim, gençlerin Google'a taktığı lakabı açıkladı: "Büyükbaba Google"

"Büyükbaba Google'": Gençler Google'ı modası geçmiş olarak mı görüyor?

Google'ın arama bölümünün lideri, genç kullanıcıların Google’la "eski moda olduğunu" söyleyerek dalga geçtiğini söyledi. Google’ın arama, reklam ve ticaret gibi ürünlerden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Prabhakar Raghavan, bazı genç kullanıcıların arama motoruna “Büyükbaba Google“ adını verdiğini de sözlerine ekledi.

Bu terimin, genç kullanıcıların Google’a ev ödevleriyle ilgili soruları sorabileceği, ancak daha ilginç sorgularını başka yerde aramayı tercih edeceği fikrine atıfta bulunduğunu söyleyen Raghavan’ın bu fikre nasıl ve neden kapıldığı bilinmiyor. Zira TikTok gibi sosyal medya sitelerinde “Büyükbaba Google” araması yapıldığında, bilgi arayan büyükanne ve büyükbabaların videoları ve anıları ortaya çıkıyor.

Yorum, Google’ın Adalet Bakanlığı ve bir grup eyalet başsavcısının antitröst yasasını ihlal ettiği yönündeki iddialarına karşı savunmasını sunmasının ilk gün verilen Raghavan’ın ifadesinin ana temasını gösteriyor. Hükümet, Google’ın arama alanındaki tekelini sürdürmek için lider konumunu kanunlara aykırı bir şekilde kullandığını iddia eden davasını sunmak için bir aydan fazla zaman harcadı. Bu sunum, Google’ın arama alanındaki rakiplerini, Microsoft’un Bing’i veya DuckDuckGo gibi çok daha küçük bir avuç genel arama motoru olarak tanımladı.

Ancak Raghavan, Google’ın konumuna yönelik tehditlerin son derece gerçek olduğunu ve çok benzer işlevlere sahip olan rakiplerinin çok daha ötesine uzandığını söylüyor. Arama motorundaki yeniliğin pazar payını korumasını sağlayan şey olduğunu da sözlerine ekliyor.

Raghavan, ifadesinde bir zamanlar Yahoo’nun arama alanındaki hakimiyetinin aşılmaz göründüğünü hatırlattı. Ancak Google’ın sonunda daha iyi bir listeleme ve arama ürünündeki yeniliklerle Yahoo’yu geçmeyi başardığını belirtti. Örneğin Google, kullanıcıların sorularını doğrudan yanıtlamasına, sesli sorguları ve kullanıcıların çektikleri bir fotoğraf aracılığıyla arama yapabildiği Lens sorgularını anlamasına imkan tanıyan özelliklere yol açan araştırmalar yürüttü.

Raghavan, artık çoğu tüketicinin bir akıllı telefona sahip olması nedeniyle kullanıcıların genellikle kendi uygulamaları içerisinde arama yaptığını söyledi. Kullanıcıların uçuş ve aktivite rezervasyonu yapmak için çeşitli uygulamaları kullanabileceği tatil rezervasyonu örneğini verdi. Raghavan, “Kullanıcıların bu yolculukları tamamen Google üzerinden gerçekleştirdiğini görmüyoruz” dedi ve ekledi: “Girip çıkıyorlar ve diğer platformlarda çok zaman harcıyorlar.

Yelp veya Expedia gibi uzmanlaşmış dikey arama motorları söz konusu olduğunda Raghavan, “Kendimi her gün onlarla rekabet halinde görüyorum” diyor. Raghavan, ticari aramaların da Google için önemli olduğunu belirtiyor ve yakından takip ettiği şirketlerden birinin de Amazon olduğunu söylüyor.